Feriepraktik – för dig som går ut nian eller årskurs ett på gymnasiet

Riktar sig till ungdomar som går ut årskurs nio eller årskurs ett på gymnasiet och är folkbokförda i Skellefteå kommun. Observera att du måste ha uppehållstillstånd i Sverige för att kunna söka. Du kan få feriepraktik hos en förening/ideell organisation eller inom en kommunal förvaltning. Det finns också möjlighet att starta ett sommarföretag.

Målet med feriepraktiken är att du som ungdom ska få arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden.

Viktiga datum

Ansökningstiden öppnar 6 mars och stänger 2 april 2023.

Erbjudande om plats till dig som fått feriepraktik skickas ut via mejl i början av maj. Alla ungdomar får inte besked samtidigt.

Kom ihåg att du inom fem dagar efter erhållet mejl ( kan också ligga i skräpposten), går in via länken på ”Mina sidor” och tacka ja eller nej till den plats du erbjudits.
Svarar du inte i tid går erbjudandet till någon annan.

De som inte erbjuds plats kommer också att få besked om detta via mejl i mitten eller slutet av maj.

Vill du prova att driva ett eget företag? Varför inte prova på att göra just det under en sommar.

Läs mer om hur du gör för att starta ett sommarföretag

Din arbetstid

Om du erbjuds feriepraktik kan du få praktik i tre veckor, max 105 timmar. Hos vissa arbetsgivare kan kvälls- och/eller helgjobb förekomma.

Feriepraktikperioderna är:

  • Period 1: 19 juni–9 juli (vecka 25–27)
  • Period 2: 10 juli–30 juli (vecka 28–30)
  • Period 3: 31 juli-20 augusti (vecka 31–33)

Ersättning för dig som är i en förening/ideell organisation

Får du feriepraktik hos en förening/ideell organisation är det föreningen/organisationen som är din arbetsgivare. Föreningen/organisationen bestämmer ersättningen och den kan då variera.

Utbetalningsdatum förening/ideell organisation

Föreningen/organisationen är ansvariga för att betala ut din ersättning, så hör med platsen om när du får din ersättning utbetald.

Ersättning för dig som är på en kommunal förvaltning

Får du feriepraktik hos en kommunal förvaltning är det Skellefteå kommun som är din arbetsgivare. Skellefteå kommun använder sig av Nordea som bank för utbetalningar.

Har du annan bank och vill ha din ersättning insatt på din bank måste du anmäla det till Nordea via denna länk Länk till annan webbplats..

Skellefteå kommuns arbetsgivarnummer är 629824.

Du som gått ut årskurs 9 får 61 kronor per timme inklusive semesterersättning. Går du ut gymnasiets årskurs 1 får du 67 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Ersättningen för feriepraktik inom vård, omsorg och stöd hos socialkontoret är 71 kr/timme för årskurs 9 på grundskolan och 77 kr/timme för årskurs 1 på gymnasiet.

Utbetalningsdatum kommunal förvaltning

För att få din ersättning ska du och din handledare skriva under tidrapporten, som arbetsgivaren sedan skickar till ferieförmedlingen.

Datum för inlämning av tidrapport
Inlämnat senastFör utbetalning
13 juli27 juli (alternativt 5 augusti)
10 augusti27 augusti
10 september27 september

Ska jag betala skatt?

Tjänar du mindre än 22 208 kronor per år behöver du inte betala skatt. På den tidrapport som du får av din arbetsgivare ska du kryssa i om du kommer att tjäna mindre än 22 208 kronor under året. Tjänar du mer måste du fylla i en blankett från skatteverket, Länk till annan webbplats.

Att tacka ja eller nej till erbjuden ferieplats

Erbjudande om ferieplats skickas ut via mejl i slutet av april. Du måste inom fem dagar efter erhållet mejl gå in via länken på "Mina sidor" och tacka ja eller nej.

Att bli sjuk under feriepraktikperioden

Skulle du bli sjuk under din praktik meddelar du det till din praktikplats. Sjuklön utgår ej. Du höra med din praktikplats om du får möjlighet att arbeta in dina sjuktimmar vid ett senare tillfälle.

Frågor och svar

Ja, du söka till båda. Det gör du i samma ansökan. Men du kan inte få både en feriepraktikplats och arbeta som sommarföretagare.

Ungdomarna omfattas av kommunens barn- och ungdomsförsäkring. Ungdomarna ska också omfattas av föreningens/organisationens försäkringar.

En vanlig orsak är att din tidrapport inte är inlämnad. Ta kontakt med din arbetsledare på praktikplatsen.

Om du är på en kommunal plats kan orsaken vara att du inte har anmält till Nordea, det vill säga att du vill ha din ersättning insatt på annan bank. Då betalas din lön ut via utbetalningsavi som kommer till dig via post ett par dagar senare än utlovad utbetalningsdag.

Nej, det utgår ingen reseersättning.

Senast uppdaterad: