Feriepraktik för dig som går ut nian eller årskurs ett på gymnasiet

Feriepraktik är ett slags sommarjobb för dig som går ut årskurs nio eller årskurs ett på gymnasiet. Även du som går ut årskurs två på gymnasiet är välkommen att söka och och erbjuds placering i mån av plats. Feriepraktiken kan vara på en förening, ideell organisation eller på en arbetsplats inom Skellefteå kommun.

Målet med feriepraktiken är att du som ungdom ska få prova på att jobba och möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden.

Observera att du måste ha uppehållstillstånd i Sverige för att kunna söka.

Viktiga datum

Ansökan stängde 24 mars.

Det är möjligt att skicka in en sen ansökan om feriepraktik. Klicka på länken nedan och fyll dina uppgifter. Viktigt att veta är att du som ansöker efter den 24 mars kommer att prioriteras som "sen ansökan". Det innebär att om det blir konkurrens om platser så prioriteras du i sista hand.

Att tacka ja eller nej till erbjuden ferieplats

Erbjudande om plats till dig som fått feriepraktik skickas ut via mejl i början av maj. Alla ungdomar får inte besked samtidigt.

Kom ihåg att du inom fem dagar efter erhållet mejl (kan också ligga i skräpposten), går in via länken på ”Mina sidor” och tacka ja eller nej till den plats du erbjudits.
Svarar du inte i tid går erbjudandet till någon annan.

De som inte erbjuds plats kommer också att få besked om detta via mejl i mitten eller slutet av maj.

Din arbetstid

Om du erbjuds feriepraktik kan du få praktik i tre veckor, max 105 timmar. Hos vissa arbetsgivare kan kvälls- och/eller helgjobb förekomma.

Feriepraktikperioderna är:

  • Period 1: 17 juni–7 juli (vecka 25–27)
  • Period 2: 8 juli–28 juli (vecka 28–30)
  • Period 3: 29 juli-18 augusti (vecka 31–33)

Vad får du betalt?

För dig som är i en förening/ideell organisation

Får du feriepraktik hos en förening/ideell organisation är det föreningen/organisationen som är din arbetsgivare. Föreningen/organisationen bestämmer ersättningen och den kan då variera.

Utbetalningsdatum förening/ideell organisation

Föreningen/organisationen är ansvariga för att betala ut din ersättning, så hör med platsen om när du får din ersättning utbetald.

För dig som är på en arbetsplats inom Skellefteå kommun

Får du feriepraktik hos en kommunal förvaltning är det Skellefteå kommun som är din arbetsgivare.

Du som gått ut årskurs 9 får 61 kronor per timme inklusive semesterersättning. Går du ut gymnasiets årskurs 1 eller årskurs 2 får du 67 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Ersättningen för feriepraktik inom vård, omsorg och stöd hos socialkontoret är 71 kr/timme för årskurs 9 på grundskolan och 77 kr/timme för årskurs 1 eller årskurs 2 på gymnasiet

Utbetalningsdatum Skellefteå kommun

För att få din ersättning ska du och din handledare skriva under tidrapporten, som arbetsgivaren sedan skickar till ferieförmedlingen.

Datum för inlämning av tidrapport
Inlämnat senastFör utbetalning
18 juli26 juli
19 augusti27 augusti
18 september27 september

Skellefteå kommun använder sig av Nordea som bank för utbetalningar.

Har du annan bank och vill ha din ersättning insatt på din bank måste du anmäla det till Nordea via denna länk Länk till annan webbplats..

Skellefteå kommuns arbetsgivarnummer är 629824.

Ska jag betala skatt?

Tjänar du mindre än 24 238 kronor per år behöver du inte betala skatt.

Arbetar du på en kommunal plats och tjänar mer än 24 238 kronor, kontakta ferieförmedlingen. Arbetar du på en förening/ideell organisation prata med din närmaste handledare eller chef.

Att bli sjuk under feriepraktikperioden

Skulle du bli sjuk under din praktik meddelar du det till din praktikplats. Sjuklön utgår ej. Hör med din praktikplats om du får möjlighet att arbeta in dina sjuktimmar vid ett senare tillfälle.

Sommarföretaget

Är för dig som är intresserad av att driva eget företag under sommaren själv eller med en kompis. Du styr över din arbetstid, arbetsinsats och därmed din inkomst. Du får ett stipendium på 3 600 kr som du använder för att starta igång ditt företag. I ansökan beskriver du din affärsidé.

Frågor och svar

Ja, du söka till båda. Men du kan inte få både en feriepraktikplats och arbeta som sommarföretagare.

Ungdomarna omfattas av kommunens barn- och ungdomsförsäkring. Ungdomarna ska också omfattas av föreningens/organisationens försäkringar.

Kontakta snarast ferieförmedlingen.

Förening, ideel organisation

En vanlig orsak är att din tidrapport inte är inlämnad. Ta kontakt med din arbetsledare på praktikplatsen.

Skellefteå kommun

Om du är på en kommunal plats kan orsaken vara att du inte har anmält till Nordea, det vill säga att du vill ha din ersättning insatt på annan bank. Då betalas din lön ut via utbetalningsavi som kommer till dig via post ett par dagar senare än utlovad utbetalningsdag.

Nej, det utgår ingen reseersättning.

Senast uppdaterad: