Skellefteå Site East

  • Projekt Verksamhetsmark
  • Fas Genomförd
  • Plats Hedensbyn

Framtiden inom hållbara anläggningsprojekt är här

På Hedensbyn finns förutsättningar för att möta efterfrågan på ny och hållbar industrimark i Skellefteå. Satsningen möjliggör för fler företag inom energiintensiva branscher att etablera sig och bidrar till att stärka Skellefteås utveckling och näringsliv. Tomterna stod klara 2022.

Det nya industriområdet på Hedensbyn, Skellefteå Site East, är längst ut på Torsgatan och gränsar mot ytan där Northvolts nya batterifabrik byggs. Skellefteå Site East består av 45 hektar industritomter och projektet drevs i samarbete mellan Skellefteå kommun och Skanska, där målet var Sverigeledande inom hållbarhet – ekologiskt, ekonomiskt och socialt. För att öka trivseln i området byggdes en trädallé och vandringsslinga.

Genom att maximera effekterna av såväl egna som externa spetskunskaper, är Skellefteå Site East en inspirationskälla för branschen. Både vad gäller modet att våga tänka och agera på nya sätt kring hållbarhet, och i arbetet tillsammans mot en gemensam vision. Dessutom så sänktes koldioxidutsläppen med 75 procent.

Aktörer
Skellefteå kommun
Skanska

Aktuellt i projektet

Länkar

Etablera i Skellefteå Länk till annan webbplats.

Skellefteå, Site East utsågs till vinnare i klassen Årets infrastrukturprojekt vid Green Building Awards Länk till annan webbplats. 2021 i Stockholm. Site East fick priset för en offensiv hållbarhetsambition och många unika lösningar som inneburit att koldioxidutsläppen minskat med 75 procent.

Läs mer om projektet på Skanskas webbplats Länk till annan webbplats.

Hög hållbarhet i bygget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Northvolt Ett

Relaterade planer

Fler projekt i samma kategori