Gädda

Att gäddan är stor och dessutom lätt kan retas till hugg gör den till en av våra mest populära sportfiskar.

Gäddan är en lång fisk som enkelt känns igen på sitt "underbett" och de prickiga fjällen.

Var hittar jag gädda?

Något som väcker jaktlusten är vad som behövs för att få en närkontakt med aggressiva påslag och tuffa fighter. Det bästa av allt är att gädda kan fiskas i nästan alla kommunens sjöar och på många platser vid kusten. Kåge-, Innerviks- och Ytterviksfjärden erbjuder bra fiske. I strömmande vatten är det selen och de lugnflytande avsnitten som är intressanta.

Fisket efter gädda med sportfiskeredskap utövas med framgång från slutet av maj till oktober. Gäddan leker i samband med islossningen. Ett bra fisketillfälle är strax efter leken i senare delen av maj när gäddorna åter är hungriga. Grunda sjöar och vikar är oftast bäst i början och slutet av säsongen när vattnet är kallt. När vattnet värms upp på sommaren flyttar sig de stora gäddorna ut till djupare och kallare vatten. De mindre står dock kvar och njuter av solen i vassprydda vikar.

Hur får jag upp gäddan?

Vanliga spinnfiskebeten som används är jiggar, skeddrag, spinnare och wobblers. Under senare år har ytgående beten s.k. ”jerkbaits” blivit populära. Ofta hoppar gäddan högt upp i sin jakt på dessa små plaskande tingestar. Liknande påslag får man också uppleva om man använder flugspö och stora glittrande flugor i ytan.

Under senare år har glädjande nog allt fler sportfiskare börjat släppa tillbaka de stora gäddor man fångat. Meterlånga gäddor är ofta tiotalet år eller äldre och fyller en viktig funktion i vattnets ekosystem.

Senast uppdaterad: