Skellefteå får hedersuppdraget att inviga den samiska språkveckan

För första gången ska den samiska språkveckan/ Giellavahkku/Gïelevåhkoe/Giellavahkko/Gïelevåhkoe/Giällavahkkuo invigas i Sverige och hedersuppdraget har tilldelats Skellefteå kommun. Invigningen kommer ske den 18 oktober på Sara kulturhus.

- Det är ett fint hedersuppdrag som är särskilt glädjande eftersom vi sedan den 1 januari i år ingår i samiskt förvaltningsområde. Vår ambition är att förvalta uppdraget på bästa sätt genom en minnesvärd invigning som sätter det samiska språket i centrum följt av en vecka med bra och relevanta programpunkter, säger Andreas Löwenhöök (M), sammankallande för Skellefteå kommuns minoritetsråd.

Den samiska språkveckan/Giellavahkku/Gïelevåhkoe/Giellavahkko Gïelevåhkoe/Giällavahkkuo har genomförts årligen sedan 2019 och är ett initiativ av Sametinget i Norge, Sametinget i Sverige och Sametinget i Finland. Syftet med veckan är att uppmärksamma och lyfta de samiska språkens status och öka kunskapen kring dessa. Veckan bygger på gemensamt frivilligt arbete från bland annat privata och offentliga institutioner, företag och andra aktörer. Under veckan arrangeras flera evenemang i hela Sapmi.

- Den samiska språkveckan är viktig just eftersom de samiska språken riskerar att försvinna samtidigt som allt fler och framför allt yngre personer har det idag som ett självklart språkval. Under veckan kommer vi uppmärksamma de samiska språken så att fler ska få mer kunskap och se det som en del av vår kommun, säger Ulla-Maija Pesola, samordnare för nationella minoriteter vid Skellefteå kommun.

Invigningen kommer ske på Sara kulturhus fredagen den 18 oktober och därefter arrangeras ett flertal programpunkter mellan den 21 och 27 oktober. Mer detaljerad information om invigningen samt programpunkter under veckan presenteras längre fram.

Språkveckans hemsida:

Giellavahkku - Samisk språkuke Länk till annan webbplats.

Relaterat:

Senast uppdaterad: