"rootPage" is not defined.
Good guide norr tog fram en reseguide för Skellefteå 2052. Foto: Good guide norr

Good guide norr tog fram en reseguide för Skellefteå 2052. Foto: Good guide norr

Besök ledde till kreativa framtidsidéer för Skellefteå

Skidspår som alternativt transportsätt, en buss som fungerar som mobilt torg och trähus som hänger under Viktoriabron. Det är några av de kreativa framtidsidéer som arkitekter, konstnärer, illustratörer och statsvetare spånade fram efter ett besök i Skellefteå.

Good guide norr var ett av teamen som besökte Skellefteå i mars som en del av projektet Visioner: i norr. Uppdraget var att skissa fram hållbara framtidsmiljöer som samtidigt är vackra och inkluderande så att människor vill flytta hit – och bo kvar.

De trycker på att inte ta ny mark i anspråk samt att kulturen är en viktig del i utvecklingen. Det som stärker oss i planeringen är att våra grönområden och stråk är viktiga att värna i en expansion, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt, avdelningschef för fysisk planering.

Good guide norr skapade ett framtidsscenario för 2052 där Skellefteå har blivit en av de modernaste regionerna i Europa och världsledande inom hållbar stadsomvandling. Några av idéerna de kom fram till:

  • ”Skidloopar” som snirklar sig genom stan och som kan användas som transportsätt.
  • Torgbussen: Ett mobilt torg där människor kan mötas, men också transportera sig.
  • Flytthus: Små hus som är flexibla att flytta dit behovet uppstår.
  • Hängande trähus under Viktoriabron som fungerar som boende åt studenter på Campus.

Vi som jobbar med Skellefteås utveckling till vardags är ju "locals" och vi tänker ur vårt perspektiv. Därför är det bra att vi har fått hjälp av de här duktiga, idérika personerna, säger Lars Hedqvist, planeringschef.

Nästa steg blir att gå igenom gruppens förslag ordentligt och gallra bland idéerna.

Vi kommer att gå vidare med några av idéerna och de kommer att användas i vårt fortsatta arbete. Vissa idéer kan vi kanske göra ärenden av och stoppa in i budgetprocessen, säger Lars Hedqvist.

Relaterat:

Senast uppdaterad: