Nu drar vi igång en stor resvaneundersökning

Skellefteå växer i rekordfart och för att Skellefteå kommun ska kunna planera hur kommunen ska se ut i framtiden behöver vi hjälp. Vi drar därför igång en stor resvaneunderökning som vi hoppas att så många som möjligt vill delta i.

Undersökningen går ut på att invånarna delar med sig av hur de reser och tar sig fram i kommunen via appen TravelVu under en minst en vecka mellan 18 och 30 september. Ett brev kommer att gå ut till 20 000 slumpmässigt utvalda personer, 16-84 år, men vi vill gärna att så många som möjligt tar chansen att vara med.

– Appen är enkel att använda eftersom den samlar information när du rör dig från A till B och försöker avgöra vilket färdmedel du har använt. Med några snabba klick en gång per dag bekräftar du att appen har läst dina resor korrekt, säger Elin Blom, trafikingenjör vid Skellefteå kommun.

Allt från cykelturen till jobbet, promenaden hem från skolan, lämningen med bilen till förskolan eller bussresan till vännerna är relevant. Och oavsett om du bor på landsbygden, i en tätort eller i stan, vill vi veta hur du väljer att resa.

– Eftersom Skellefteå växer så fort behöver vi ligga steget före. De som är med hjälper oss att planera hur kommunen ska se ut i framtiden, så vi vill uppmuntra alla att vara med och påverka, säger Simon Markusson, samhällsstrateg vid Skellefteå kommun.

Resultatet från undersökningen kommer att användas som underlag i vår trafikplanering, till exempel när vi ska planera nya gång- och cykelbanor och se över busslinjer, men även i större satsningar på infrastruktur runt om i Skellefteå kommun.

Läs mer här: Resvaneundersökning 2023 - Skellefteå kommun (skelleftea.se) Länk till annan webbplats.

Fakta: Så gör du

Ladda ner appen TravelVu och välj undersökningen ”Skellefteå resvanor”.

Appen TravelVu samlar information om hur du tar dig fram och försöker avgöra vilket färdmedel du har använt. Med några klick en gång per dag bekräftar du att appen har läst in dina resor korrekt.

När du startar appen första gången får du svara på några frågor om dig och ditt hushåll. Det behövs för att vi ska förstå hur resorna skiljer sig åt mellan olika grupper i samhället. Vi är intresserade av alla dina resor, oavsett hur långa de är, vilket färdmedel du har använt och var resorna görs. Om du någon dag inte har rest alls är vi intresserade av att få veta det också.

Vi vill att du registrera dina resor under minst sju dagar, men du får gärna registrera resor under hela perioden som undersökningen pågår.

Relaterat:

Senast uppdaterad: