Är du småhusägare? Då kan det vara dags att mäta radon

Kanske har du mätt radon tidigare men flyttat, byggt om eller byggt nytt eller att det börjar vara längesen du mätte senast. Då kan det vara dags att mäta igen.

Radon finns i mark, byggnadsmaterial och vatten från egen brunn. Det varken syns eller luktar så det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Radon är en gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium faller sönder och är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer.

Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att mäta radon i din fastighet och till din hjälp kan du beställa mätdosor via Skellefteå kommuns hemsida. Radon mäts under minst två månader mellan oktober och april och du gör det genom att placera ut dosor i olika rum under mätperioden. Dosorna skickas sedan tillbaka och resultatet kommer inom några veckor.

Har du beställt eller beställer mätdosor via Skellefteå kommuns hemsida får kommunen på så sätt ta del av mätrapporten och resultatet läggs in i ett radonregister kopplat till fastigheten.

Läs mer och beställ dosor här: www.skelleftea.se/radon Länk till annan webbplats.

Relaterat:

Senast uppdaterad: