Ny busslinje mellan Solbacken och Northvolt

En ny lokalbusslinje i Skellefteå, linje 5, ska täcka upp en saknad länk mellan Solbacken/Morö Backe och Northvolt. Den godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, på tisdagens möte.

– Skellefteå växer allt snabbare så därför har det funnits ett stort behov och efterfrågan på en ny busslinje. Vi behöver erbjuda alternativ till den egna bilen och det här blir ytterligare en viktig pusselbit i att minska den kraftigt ökande biltrafiken och öka framkomligheten, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Linjen förväntas täcka upp flera behov, bland annat minska trafiken från de nya tillfälliga bostäderna för Northvolt på Nöppelbergsvägen samt från Morö Backe-området eftersom den gör det möjligt att busspendla till Northvolt utan byten.

Idag behöver vissa turer på linje 1 och linje 3 förstärkas eftersom de blir fulla vid Northvolts skiftbyten. Med den nya linjen är förhoppningen att förstärkningarna inte behövs och att nya resenärer lockas att ta bussen.

Linje 5 kan startas upp redan 4 mars 2024.

Fakta

I framtiden är det möjligt att förlänga linjen över Bergsbydammen så att den kopplas ihop med Anderstorp/E4. På det sättet skapas två nav i lokaltrafiken, Centrumhållplatserna och Bergsbyängarna, vilket gör att busstrafiken i centrum avlastas samtidigt som ”genvägen” förkortar restiden för de som ska ta sig mellan södra och östra Skelleftedalen samt mellan Anderstorp och Solbacken.

Relaterat:

Senast uppdaterad: