Nytt system för grovavfall – invånarna beställer hämtningen

Alla hushåll får nu möjlighet till fastighetsnära grovavfallshämtning en gång per år genom att anmäla det via en ny e-tjänst som Skellefteå kommun har tagit fram.

Hämtningen sker i april och gäller för en- och tvåfamiljshus samt flerbostadshus, inte för fritidshus eller verksamheter.

Systemet innebär att entreprenören inte behöver köra sträckor där det inte finns något att hämta utan bara behöver köra till de som har behov av det.

– Det blir en lägre belastning på miljön och ekonomin och lättare för invånarna att ha koll på när hämtningen sker. De kan lägga ut sina saker strax innan och då slipper material som kan återbrukas stå ute länge och bli förstört. Systemet minskar också risken att material missas, säger Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall vid Skellefteå kommun.

Det är viktigt att de hushåll som vill ha hämtning anmäler det i god tid. Grovavfall som ställts ut men inte har anmälts hämtas inte. Schema och stopptider, länk till e-tjänsten och annan information finns samlad här:

Grovavfall - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Fakta: Det här får du lämna för hämtning:

  • Kyl- och frysmöbler (hushållsmodeller)
  • Metallavfall som cyklar, utegrillar, snöskyfflar med mera.
  • Deponirest som köksporslin, dricksglas, möbler och husgeråd av blandmaterial med mera.
  • Restavfall som trasmattor, kläder, brännbara möbler med mera.
  • El-avfall som tv, radio, småapparater, spisar, tvätt-, diskmaskiner, köksfläktar, datorer, skärmar, glödlampor, lågenergilampor.

Relaterat:

Senast uppdaterad: