Världspremiär för pålar av återvunnet stål när Port of Skellefteås hamnområde utvecklas

Discgolf

Under tisdagen bjöd Skellefteå kommun tillsammans med Peab och SSAB in till en pressvisning av pålningen för en ny kaj vid Port of Skellefteås nya hamnområde. Materialet som används för pålarna är SSAB Zero ®™, det vill säga stål som är baserat på återvunnet stålskrot producerat med fossilfri el och biogas. Kajen blir det första grund- och anläggningsarbetet i världen där fossilfritt stål används.

- Utvecklingen av det nya hamnområdet vid Port of Skellefteå kommer att ha en avgörande roll i samhällsomvandlingen och för de industrietableringar som sker här. Hållbarhetstänket är viktigt i alla delar av projektet och tillsammans med Peab vill vi bygga Sveriges mest hållbara kaj. Det är glädjande att vi är först ut med att använda pålar av återvunnet stål producerade utan fossila utsläpp och det är ett tydligt bevis på att vi omsätter vår vision till verklighet, säger Therese Bäckström Zidoli, funktionschef vid Skellefteå kommun.

Port of Skellefteå har som mål att bli en utsläppsfri verksamhet och även byggandet av den nya kajen kommer präglas av ett hållbarhetstänk. Det går i linje med Skellefteå kommuns övergripande vision om ett hållbart Skellefteå.

- Norra Sverige har alltid varit viktigt för Peab, av många skäl. Här finns både affärer och en viktig del av hela Sveriges framtid med den gröna omställningen. Port of Skellefteå är ett bra exempel på detta och vi på Peab vill så klart kunna spela en viktig roll i den utvecklingen​. säger Jesper Göransson vd Peab.

Hamnområdet är beräknat att vara färdigställt under slutet av 2027 och kommer vara 61 000 kvadratmeter stort.

Om SSAB Zero:

SSAB Zero® är baserat på återvunnet stålskrot och produceras med fossilfri el och biogas. Resultatet är ett stål producerat i princip utan fossila koldioxidutsläpp. Stålet tillverkas i SSABs elektriska ljusbågsugnar i USA och lanserades i mars 2023. När SSABs nya ljusbågsugn i Oxelösund är på plats 2026 kommer volymerna att öka markant. SSAB Zero® har samma kvalitet och egenskaper som traditionellt stål.

Relaterat:

Senast uppdaterad: