Skellefteå kommuns befolkningsökning slår nytt rekord

Befolkningsökningen för 2023 är 2 140 personer vilket är mer än det dubbla i jämförelse med fjolårets siffra. Skellefteå kommun har därmed för andra året i rad den största befolkningsökningen på över 50 år. Det slår SCB fast i sin statistik om befolkningsutvecklingen i Sverige.

- Det här är otroligt glädjande siffror och ytterligare ett bevis för att vi är i framkant när det gäller samhällsomvandlingen. De här siffrorna är även viktiga när det gäller den statliga fördelningen av pengar som behövs till flera nödvändiga och stora investeringar i vår kommun, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå.

Skellefteå kommun har just nu 76 542 invånare i kommunen och befolkningsökningen är 2 140 personer. Ifjol var den siffran 1 009 personer och med det sagt har Skellefteå kommun den största befolkningsökningen på över 50 år för andra året i rad. Det är totalt 4 608 personer som flyttat in i kommunen under 2023 och 2 350 har flyttat ut enligt SCB:s statistik.

Av inflyttarna är drygt en tredjedel, 1 602 personer, från utlandet medan drygt hälften, 2 342 personer, är från övriga Sverige. När det gäller inflyttare från resterande Västerbotten så är den siffran 664 personer. Samtidigt valde 537 personer att flytta från Skellefteå till annan ort i Västerbotten.

Det avled fler personer än vad det föddes barn i Skellefteå kommun under 2023 och prognosen räknar med att det kommer vara så i några år till. Antalet avlidna personer är 779 medan födelseantalet är 627. Trenden med just sjunkande födelseantal är synbar i hela Sverige.

När det gäller procentuell ökning av befolkningen ligger Skellefteå kommun på plats fyra med en ökning på 2,9 procent. I topp ligger Nykvarn, Sundbyberg och Knivsta. När det gäller absoluta tal ligger Skellefteå kommun på femte plats.

- Att få fler att upptäcka möjligheterna som finns i Skellefteå och ta steget att flytta hit är ett ständigt arbete och även till viss del en utmaning. Därför ska vi glädja oss åt att dessa siffror visar att det arbetet ger effekt. Nu siktar vi mot att nå vårt befolkningsmål som säger att vi ska ha 90 000 invånare till 2030 och 100 000 till 2040, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

Relaterat:

Senast uppdaterad: