Skellefteå agerar för att behålla all kompetens
Skellefteå kommun vill att så många som möjligt av de som berörs på Northvolt ska stanna i regionen. Detta för att tillgodose behovet av arbetskraft hos såväl andra företag som kommunen. Det var beskedet på en presskonferens på måndagen, efter Northvolts besked om att 1 000 medarbetare i Skellefteå berörs av varslet. Det innebär att cirka 2 800 personer kommer att fortsätta jobba i fabriken i Skellefteå.
– Naturligtvis är Northvolts besked tråkiga nyheter för Skellefteå, och framför allt för de som riskerar att förlora jobbet. Men både offentliga och privata arbetsgivare i regionen skriker efter arbetskraft, så därför hoppas jag att så många som möjligt av de som sägs upp kommer stanna och det arbetet kommer nu att inledas med full kraft, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.
På måndagen meddelade Northvolt att 1 600 medarbetare i Sverige berörs av varslet. I Skellefteå handlar det om 1 000 medarbetare, i Västerås 400 medarbetare och i Stockholm 200 medarbetare. Bland de som berörs finns medarbetare som inte är medborgare i EU utan är här och arbetar genom arbetstillstånd. Dessa riskerar vid en uppsägning att tvingas lämna landet.
– Alla som jobbar på Northvolt idag behövs i Skellefteå och Västerbotten. Regeringen behöver hitta lösningar för att de som har arbetstillstånd ska kunna stanna i stället för att tvingas lämna landet. Vi behöver säkra kompetens och arbetskraft så att näringslivet och Sverige inte tappar fart i den gröna omställningen, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.
Skellefteå kommun kommer under veckan ha nära dialog med näringslivet, regionen, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen om hur de som förlorar jobbet snabbt ska kunna hitta nya anställningar. Samtidigt höjs också beredskapen för att universitet och andra utbildningsanordnare i regionen ska kunna möta de utbildningsbehov som kan uppstå.
Se presskonferensen i efterhand
Fakta om Skellefteå kommun:
- Skellefteå kommun är en av Sveriges starkaste kommuner med en soliditet på över 60 procent inklusive hela pensionsskulden.
- De senaste tre åren har kommunen finansierat sina investeringar med egna pengar till 100 procent. De kommande tio åren planerar kommunen en fortsatt hög egenfinansiering omkring 70 procent.
- Under årets första halvår flyttade 2 727 personer till Skellefteå och i augusti hade kommunen totalt 78 069 invånare (siffror enligt SCB).
- Under 2023 var vi bland de 5 kommuner i Sverige som ökade sin befolkning (summan av flyttnetto samt födelsenetto) mest i Sverige, i faktiska tal.
- Arbetslösheten i Skellefteå kommun är fortsatt lägst i Sverige och i augusti låg den på 3 procent vilket går att jämföra med landet i stort som låg på 6,8 procent vid samma tidpunkt (siffror från Arbetsförmedlingen).