Utnyttja möjligheten att skapa ett internationellt konkurrenskraftigt tillväxtkluster för batteritillverkning, elektrifiering och fordonsindustri

Den kunskap om elektrifiering och batteriproduktion som finns i Skellefteå kan om den knyts ihop med fordonsindustrin i Västra Götalandsregionen lägga grunden för ett forsknings- och innovationskluster i världsklass. Det skriver Länsstyrelsen, Region Västerbotten och Skellefteå kommun i en skrivelse till regeringen.

Fordonsindustrin är central för klimatomställningen, men har också under lång tid varit viktig för svensk och europeisk industri och sysselsättning. Om industrin ska fortsätta vara konkurrenskraftig krävs att Sverige kan bygga och utveckla starka och konkurrenskraftiga innovations- och produktionskluster.

Ett forsknings- och innovationskluster för batteritillverkning, elektrifiering och fordonsindustri i världsklass

Sverige har sedan länge ett väldigt starkt kluster kring fordonsindustrin i Västra Götalandsregionen. Utvecklingen kring Skellefteå innebär goda möjligheter att bygga ett internationellt konkurrenskraftigt tillväxtkluster med fokus på elektrifiering och batteriproduktion. En strategisk forsknings- och innovationssamverkan mellan dessa regioner skulle kunna skapa ett väldigt starkt klustersamarbete i världsklass. Regeringens nyligen presenterade satsning på Kraftlyftet med 700 miljoner de kommande tre åren ligger i rätt riktning och kan med fördel kopplas till skapandet av ett sådant kluster.

- Vi ser en möjlighet för regeringen att göra Skellefteåregionen till ett utbildnings, - forsknings- och innovationskluster kring avancerad batteritillverkning, forskning och innovationer. En sådan satsning skulle ge förutsättningar för att utveckla och attrahera internationell kompetens, skapa grogrund för nya start-ups, stärka det befintliga näringslivets utvecklingskapacitet och bidra till att göra forskningen i regionen ännu mer relevant för näringslivet såväl lokalt, nationellt som internationellt, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten.

Även om Sverige ligger väl till i de innovationsrankingar som görs, till exempel European Innovation Scoreboard (EIS) - behöver ytterligare åtgärder vidtas för att stärka innovationskapaciteten. Erfarenheter visar att städer och regioner som kan utveckla framgångsrika kluster runt en bransch med kvalificerad utbildning, goda förutsättningar till kompetensförsörjning samt forskning och innovationer i närmare samverkan med näringslivet skapar ekonomisk utveckling.

Viktiga delar av den industriella produktionen är koncentrerad till vissa regioner, ofta i Asien. Produktionen av halvledare i Taiwan är ett exempel.

- Utvecklingen snedvrids på grund av att bland annat Kina bedriver en väldigt omfattande statlig stödpolitik som riskerar att hota Europas och Sveriges industriella bas. Genom att utnyttja den kunskap och de tillgångar som finns i Skellefteå och Västra Götaland kan Sverige ta en tydlig position inom framtidens elfordonsbransch och batteritillverkning, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Ett pågående initiativ är Skellefteå Universities Alliance, SUA, en samverkansplattform där flera lärosäten har gått samman för att stärka högre utbildning och forskning i Skellefteå. Skellefteå Universities Alliance är också omnämnd i regeringens strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län. Här pågår också byggandet av ACE, Arctic Center of Energy, ett världsledande kompetenscenter för framtidens hållbara energilösningar.

- Här finns det nu ett gyllene tillfälle att skapa en pilot över innovativa utbildnings- och forskningssamarbeten till nytta för Sverige, säger Rickard Carstedt (S), ordförande regionala utvecklingsnämnden Region Västerbotten.

Relaterat:

Senast uppdaterad: