Discgolf

Foto: Johan Lidman.

"Kul att se att bygden sluter upp kring Klutmarksbacken"

Den 27 december öppnar Klutmarksbacken som drivs av Alpina klubben i Skellefteå. Förra året slogs det rekord i antalet besökare. ”Det är kul att se att bygden sluter upp kring Klutmarksbacken och vill vara ute och göra någonting tillsammans när man inte bör umgås inomhus”, säger Johan Lidman, ordförande.

Den Alpina klubben har sedan 1970 drivit Klutmarksbacken och att sköta en egen förläggning, det är lite som att ta hand om en jordbruksfastighet, säger Johan Lidman.

– Det är alltid saker som ska investeras i, fixas och lagas. Det händer ständigt saker i föreningen.

Under året har man till exempel köpt in en ny pistmaskin till anläggningen.

– Vi är väldigt glada över att vi har kunnat investera i en mer driftsäker maskin. Det är liknande den pistmaskin vi haft tidigare men en annan årsmodell. Den gamla var från 2009 och den nya är från 2015.

Föreningen har ungefär 60–70 aktiva utövare och desto fler medlemmar. Man sköter ruljangsen i Klutmarksbacken, som ligger ungefär 1,5 mil väster om Skellefteå, genom medlemmarnas ideella arbete.

– Vi gör det här för barnens skull, för att de ska kunna hålla på med den här idrotten, säger Johan Lidman.

Vad innebär det att vara ideell medlem, vad får man göra?

– Det innebär att man, i stället för att sälja toalettpapper eller lokalhäften för att dra in pengar till föreningen, får ställa upp med arbetskraft. Att man någon gång får till exempel sköta liften, ta hand om kiosken eller kanske spruta snö i anläggningen.

Inom föreningen så har man ungdomstävlingsverksamhet och skidskola för barn. Det finns även en populär freeski-sektion.

– Där åker de och hoppar och gör trix i backen på olika rails och features.

Dessutom arbetar föreningen ibland tillsammans med företag genom att hyra ut backen. I höstas blev de till exempel kontaktade av Northvolt som ville starta ett samarbete med ett erbjudande till företagets anställda om att lära sig åka skidor.

– Det är jättekul att vi har möjligheten att hjälpa till med instruktörer och att låna ut utrustning. Och förhoppningsvis blir de så intresserade att de köper egen utrustning och fortsätter att åka hos oss. Det är ju kul om vi kan hjälpa till att få människor att vilja stanna kvar här i Skellefteå.

Relaterat:

Senast uppdaterad: