Skellefteå skidklubb – en förening rätt i tiden
Skellefteå skidklubb känner av expanderingen i kommunen, de ser allt fler grupper som vill ut i skidspåren. Och pandemin minskade inte aktiviteten, snarare tvärtom. ”Vi kunde fortsätta för att vi håller på utomhus. Det var ett ökat tryck, så pass att om det fortsätter att öka på samma sätt så måste vi rekrytera nya ledare”, säger ordförande Thomas Ottosson.
Skellefteå skidklubb bildades 1946 och har runt 600 medlemmar. Genom tiderna har man kunnat se hur intresset för skidåkning skiftat. Under en period var det övervägande flickor som åkte bland ungdomarna, berättar Thomas, men just nu är det ungefär hälften pojkar och hälften flickor. Faktum är att de sett hur intresset för längdskidåkning ökat i alla grupper.
- Om vi ser tillbaka på 80-talet, då Stenmark åkte utför, var det väldigt få som ville åka på längden. Då var inställningen att det var något som ”töntar höll på med”. Men så småningom vände det och längdskidåkning har blivit väldigt poppis, även bland medelålders utövare. Vi har 140 personer som går vuxenskidskola i år.
Åkare under fem år
Thomas berättar att de arbetar med inkludering, alla som är intresserade får vara med oavsett ålder och kunskaper. Han talar om ”ringar på vattnet”, då vuxna intresserar sig för skidåkning gör ofta deras barn det också. Han lyfter bland annat fram skidåkarna under fem år.
- Den gruppen är full, vi har 25 åkare som är under fem år. Men då handlar det mer om skidlek, att de ska tycka att det är roligt. Utomhusaktiviteter tycker jag är viktiga för att barn behöver vistas utomhus. Framför allt när det blir ljusare så är det riktigt hälsofrämjande för alla, ljuset påverkar humöret och sömnen. Plus att de får vara i grupp och det sociala är också bra för hälsan.
Förutom ett allmänt ökat intresse för skidåkning har föreningen även sett en annan typ av ökning. I takt med alltmer inflyttning till kommunen ser de fler som kommer från andra länder som vill åka på längden.
- Vi pratade om det nyligen. Vi har ett förråd med skidor som vi hyr ut till personer som vill prova på och vår kanslist berättade att minst 15 personer från andra länder kommit förbi och velat testa längdskidåkning på Vitberget. Vi har också aktivitetsdagar för Northvoltanställda och ser fram emot att introducera det för flera grupper.
Flera lopp väntar
Förutom skidskolor arbetar föreningen med olika arrangemang. Nu närmast väntar Malmstråket den 18 februari, ett lopp från Boliden till Skellefteå på 43 kilometer (man kan även åka Åliden till Skellefteå på 22 kilometer, eller åka en 10 kilometer lång strecka med start i Myckle). Därefter genomförs Skelleftespelen i mars, samt att föreningen hjälper till att arrangera Barnens Vasalopp den 25 februari. Det loppet är för barn under sju år och arrangeras på Solbackens handelsområde.
- De börjar vid Arkens zoo och har vätskekontroll efter ungefär 150 meter vid ÖoB, sedan går de i mål vid Ica Maxi och då har de åkt runt 350 meter. Vid målgång får de en medalj och korv med bröd.
Ett sådant lopp för barn kan vara starten på en mer långvarig kärlek till skidåkning. Thomas berättar att de som förening stöttar tävlande ungdomar och att de vill ge rätt förutsättningar för att de som vill satsa kan stanna kvar i kommunen och inte känna att de behöver söka sig till andra klubbar. Det är en stor utmaning då det i stor del handlar om att fixa sponsorer.
- Men om andra klubbar kan erbjuda detta, måste vi kunna göra det också.
Men oavsett ambition med skidåkningen framhåller han främst att de är en förening där alla ska känna sig välkomna.
- I och med att vi bor här där vi gör, med den fina terrängen som vi har, så är det nog ett måste att alla åtminstone måste prova på att åka längdskidor. Man behöver inte hålla på om man inte vill, men det är bra att i alla fall kunna åka.