Säsongsanpassad matsedel med variation

Våra matgäster äter dagligen måltider inom förskola, skola, vård och omsorg och sjukvård. Maten berör och engagerar många. Den kan påverka skolresultat, lägga grunden för goda matvanor, främjar hälsa och kan vara en medicinsk behandling. Som gäst i våra restauranger ska du kunna känna dig trygg med att maten är säker och näringsriktig.

Säsongsanpassade menyer betyder både variation och att vi smakmässigt kan hålla en bra kvalitet. Varje säsong serveras under 13 veckor. Vissa rätter fungerar oavsett årstid medan andra får vila under vissa säsonger.

När vi köper livsmedel som är i säsong så får vi en bättre kvalitet och det är bra för klimatet. Dessutom gör det att maten smakar mer.

Vinterns menyer innehåller fler mustiga grytor och sommarens menyer mer kallskuret och "lättare rätter". Alla våra menyer erbjuder mycket grönt i salladerna och fräscha smakrika vegetariska rätter.

Kvalitetssäkrad matsedel

Det finns flera lagar som styr och påverkar måltiderna som serveras inom kommunala verksamheter. Livsmedelslagen, socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen samt Livsmedelsverkets nationella råd för bra mat i förskola, skola, äldreomsorg och sjukhus är några vägvisare. Skellefteå kommun har också en kostpolicy som syftar till att kvalitetssäkra de måltider som serveras i våra restauranger.

Visionen för kostpolicyn är ”En hållbar plats för en bättre vardag”. Vi vill att våra matgäster alltid ska få en positiv känsla i mötet med oss.

Klimatvänlig matsedel

Att minska påverkan på klimatet kan göras på många sätt. Tillsammans kan vi hjälpa vår planet genom att tänka klimatsmart och äta mer vegetarisk mat, minska transporterna samt minska matsvinnet.

Vi har valt att i första hand köpa närproducerade livsmedel (livsmedel odlade eller förädlade i de 4 nordligaste länen) och i andra hand svenska livsmedel. Att stötta våra lokala bönder är viktigt så att de kan fortsätta producera bra livsmedel som blir till god näringsrik mat.

Maträtternas klimatpåverkan

Våra menyer planeras för att minska påverkan på miljön. Vi jobbar aktivt för att kunna märka maträtternas klimatpåverkan utifrån WWF:s One Planet Plate (en guide till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden).

Senast uppdaterad: