Egenvård till barn/elever i förskola, skola, fritids och gymnasium
Barn och unga ska få trygg och säker vård – även när de är i förskolan, skolan, på fritids eller gymnasiet. Om ett barn behöver ta medicin eller få annan vård under dagen, måste hälso- och sjukvården först göra en bedömning. Den visar om vården kan genomföras i skolmiljön, och vad som i så fall krävs för att det ska fungera på ett säkert sätt.
Under veckorna 26–31 kan det ta lite längre tid än vanligt att få återkoppling angående egenvårdsplaner, eftersom det är semesterperiod. Tack för din förståelse!
En bedömning av egenvård behövs för att säkerställa att en sjukvårdsinsats kan genomföras som egenvård på ett säkert sätt i en viss miljö.
Det är ansvarig läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal vid hälsocentral eller specialistklinik som gör bedömningen.
En bedömning av egenvård bygger oftast på att du som vårdnadshavare, eller den unga själv, tar ansvar för att vården utförs.
Men när barnet eller ungdomen befinner sig i skolmiljön kan förutsättningarna ändras. Därför behöver vårdgivaren se över bedömningen och i vissa fall göra en ny, som är anpassad till skolans miljö.
En egenvårdsbedömning är en förebyggande åtgärd som hjälper till att säkerställa att rätt vård och behandling ges. Den används för att avgöra om en medicinsk åtgärd, till exempel medicinering, kan utföras på ett säkert sätt – i en annan miljö och av personer utanför sjukvården, som till exempel vårdnadshavare eller skolpersonal.
Regionen ansvarar för hälso- och sjukvård för barn och unga vuxna. Kommunen ansvarar däremot inte för sjukvård under tiden barnet vistas i förskola, skola eller fritids. Däremot kan skolan, efter samråd med vårdgivaren, ta över vårdnadshavarens ansvar för barnets eller den ungas egenvård under skoldagen – om barnet eller den unga själv inte kan sköta sin egenvård.
Egenvård betyder att en person själv, eller med hjälp av anhöriga eller personal, utför vissa medicinska åtgärder utan att det räknas som hälso- och sjukvård. Det kan till exempel handla om att ta medicin, kontrollera blodsocker, hantera sondmatning eller göra en behandling enligt läkarens bedömning.
Egenvårdsbedömning är en medicinsk bedömning som görs av en läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Den visar om en viss vårdinsats kan utföras som egenvård. Bedömningen säkerställer att åtgärden kan utföras på ett tryggt och säkert sätt utanför sjukvården – till exempel hemma, i förskolan, skolan, på gymnasiet eller fritids.
När ett barn vistas i skolmiljön behöver en ny egenvårdsbedömning göras. Det beror på att ansvaret förändras när barnet inte längre är under vårdnadshavarens direkta tillsyn. Vårdgivaren måste då bedöma om personalen i verksamheten kan hantera egenvården på ett säkert sätt i den miljön, och hur den ska följas upp.
När barnet blir äldre och mer självständigt är det också vanligt att eleven själv kan ta ansvar för sin egenvård under skoldagen.
För att personal i förskola, skola, gymnasium och fritids ska kunna ta ansvar för ett barns egenvård behöver en läkare göra en bedömning som innehåller:
- Vilka insatser som ingår i egenvården – en tydlig beskrivning av vilka medicinska åtgärder personalen kan utföra.
- Information och instruktioner – hur personalen ska få den kunskap de behöver för att utföra egenvården på rätt sätt.
- Riskbedömning – en analys av eventuella risker, till exempel hur stor personalgruppen är och hur många som kommer att hantera egenvården.
- Uppföljning – en plan för hur egenvården ska följas upp. Den som gjort bedömningen ansvarar för att det genomförs.
- Kontakt vid förändringar – instruktioner om vem personalen ska kontakta om barnets behov förändras eller om något oväntat inträffar.
Det är den ansvariga läkaren (legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal) som ska skicka egenvårdsbedömningen till biträdande rektor för ditt barns skola. Bedömningen ska skickas via post eller med krypterad e-post, till exempel genom SEFOS.
Om ditt barn, eller du som gymnasieelev, behöver hjälp med egenvård under skoldagen, kan du hjälpa till genom att informera vårdgivaren om att en egenvårdsbedömning behövs. Bedömningen ska utgå från den miljö där egenvården ska ske, till exempel skolan. Det är vårdgivaren som ansvarar för att lämna bedömningen till biträdande rektor på den aktuella förskolan eller skolan.
Om ett barn eller en ungdom behöver egenvård under sin dag i förskolan, skolan eller på fritids, ska vårdgivaren göra en bedömning. Bedömningen ska utgå från den miljö där barnet vistas och den personal som finns där.
Planeringen av egenvården ska göras i samråd med ansvarig biträdande rektor.
För att komma i kontakt med rätt person ringer du kommunens kundtjänst på 0910–73 50 00. Där lämnar du dina kontaktuppgifter, och kundtjänst registrerar ett ärende. Därefter hör verksamheten av sig till dig inom 3 arbetsdagar.
Egenvårdsplanen ska skickas till ansvarig biträdande rektor. Det kan göras via post till aktuell förskola eller skola, eller digitalt med krypterad e-post, till exempel via SEFOS.
Du hittar mer information om egenvård på region Västerbottens sida Egenvård Länk till annan webbplats.