Manus: Kristina Sundin Jonssons videorapport, onsdag 20 mars

Kristina Sundin Jonsson:

Den snabba samhällsomvandlingen i Skellefteå medför just nu att det flyttar in folk från världens alla hörn hit. Det här medför att det ställs helt nya krav på internationella utbildningar i Skellefteå.

Idag ska vi titta närmare på den internationella utbildningen som den kommunala gymnasieskolan erbjuder. Jag befinner mig därför på Kanalskolan tillsammans med Maria Hedman som är koordinator för IB, som betyder?

Maria Hedman:

International Baccalaureate.

Kristina:

Ja, välkommen till min videorapport.

Maria:

Tack så mycket.

Kristina:

Berätta om undervisningen här. Vad är det som gör att den är så speciell?

Maria:

Först och främst är den alltså på engelska. Första året gör egentligen inte så stor skillnad mot för övriga program eftersom eleverna får betyg i vanliga nationella kurser. Däremot årskurs två och tre, då går de in i det som kallas för diploma programmet.

Och då väljer eleverna sex stycken ämnen som de fördjupas i under två års tid. Så det är ett första språk, ett andra språk, ett SO-orienterande ämne, ett naturorienterande ämne, matematik.Och sen kan man, beroende på vad man är intresserad av egentligen, så kan man välja visual arts om man vill lite mer estet hållet. Eller så kan man välja mer SO eller mer NO.

Förutom det så lär eleverna också något som kallas för TOK, Theory of Knowledge. Det betyder alltså lite mer kunskapsteori. Hur lär vi oss? Hur kan vi veta det vi vet egentligen?

Kristina:

Läran om lärandet.

Maria:

Läran om lärandet, precis. Och så gör de något som kallas för CAS, som står för Creativity Activity Service. Lite projektarbeten där de lär sig genom att göra saker. Istället för att bara sitta och plugga så är det så att man ska utvecklas utifrån att man utvärderar det man har gjort, sina projekt, helt enkelt.

Och sen så avslutas det med på samma sätt som ett gymnasieprogram, att man gör ett... Vad heter det?

Kristina:

Specialarbete.

Maria:

Specialarbete, precis, tack. Det kallas för Extended Essay. Så att man gör helt enkelt en undersökande uppsats som man skriver, som gymnasiearbetet.

Sen det som är superhäftigt är ju egentligen det att lärarna sätter ju inte slutbetygen. Alla elever gör slutexamina sista året. Och alla de skickas iväg och rättas av externa examinatorer. Så man jobbar väldigt mycket med eleverna. De blir inte i beroende situation.

Kristina:

Häftigt. Utbildningen är ju då auktoriserad, precis lite grann som du beskriver. Vad innebär det och vem är det då som auktoriserar?

Maria:

Först och främst är ju IBO, International Baccalaureate Organization, som är de som auktoriserar. Och de vill ju alltså kolla och checka så att man som skola kan leverera programmet på rätt sätt. Så man måste verkligen visa upp sig från alla håll och kanter när det gäller för att bli auktoriserad. Så man kan inte bara säga, åh, vi är en IB-skola, utan det är en process som tar ungefär två år.

Kristina:

Och det var därför vi hade den här fina flaggan här också, för nu är vi verkligen auktoriserade.

Maria:

Ja, vi är auktoriserade.

Kristina:

Vilka fördelar tycker du att eleverna får som går den här utbildningen?

Maria:

Framförallt så lär de sig att de får ju väldigt mycket engelska. Och de får lära sig hur man analyserar och använder sig av facklitteratur på engelska. Och om man då tänker på att alla universitetsprogram nu för tiden har ju nästan bara litteratur på engelska. Vilket gör att de har en jättestor fördel där.

Samt så lär de sig verkligen hur man går på djupet och jobbar med sin kunskap i olika situationer.

Kristina:

Och du blir ju också behörig till universitet?

Maria:

Ja, till universitet både i Sverige och utomlands.

Kristina:

Om man sätter in då den här utbildningen i ett större sammanhang, vilken betydelse ser du att den här nu får i Skellefteås samhällsomvandling? Vilken betydelse får en sån här utbildning att vi har den på plats?

Maria:

Framförallt, det är ju betydligt lättare för de familjerna som flyttar in och har barn i tonåren att kunna få, istället för att de behöver pausa sin utbildning, sin gymnasiala utbildning, så kan de hoppa in och gå vidare direkt.

Sen så är det ju även förstås en blandning av nationaliteter. Det är så himla häftigt. Man får ju alltså världen i klassrummet. Det tycker jag är coolt.

Kristina:

Lite grann som Skellefteå just nu. Superhäftigt.

Vi har ju också fått då in, vilket är lite roligt, lite tittarfrågor från våra sociala medier. En av frågorna lyder så här. Jag kommer att flytta hem till Sverige med mina barn som bara talar engelska. Kommer svenska att bli ett språk som de också får lära sig på den här skolan, på det engelska gymnasiet?

Maria:

Ja, det är väldigt lätt att säga ja. Första året i årskurs 1 så har vi svenska som andraspråk och även svenska för nybörjare. Sen finns det möjlighet att lära sig svenska även vidare in i diplomaprogrammet också.

Kristina:

Just det. Och så har det kommit lite frågor om inriktningar på den här utbildningen. Vad finns det för olika inriktningar? Någon fråga har kommit om specifikt idrottsinriktning. Vad har du att säga om det?

Maria:

När det gäller idrottsinriktning så kan man ju ta lokal idrottsutbildning.

Kristina:

Förkortning LIU.

Maria:

LIU, förkortning. Precis. Då jobbar man med, man kan spela fotboll eller hockey eller vilken idrott som helst så länge skolan har den med i utbildningsutbudet. Däremot, när det gäller inriktning så beror det helt på vad man väljer för ämnen. Om man är intresserad av att bli ingenjör så väljer man fysik och kemi som ger behörighet till ingenjörsutbildningar.

Vill man satsa mer åt ekonomihållet så ser man till att man väljer business management som är ekonomigrenen.

Eller är man intresserad av estet, så har man visual arts och så tar man det lite lugnare med de andra ämnena.

Kristina:

Super roligt och jätteroligt att vi har blivit auktoriserade på detta för det här är ju verkligen en möjliggörare för hela vår samhällsomvandling. Och tusen tack till dig Maria för att du var med på den här videorapporten. Och tack till er alla som har lyssnat och vi syns igen om ett par veckor.

Senast uppdaterad: