Mat för äldre
Inom vård och omsorg är maten en viktig del av både det förebyggande arbetet, omvårdnaden och rehabiliteringen av äldre personer.
Maten är en grundförutsättning för att må bra. Att äta är en viktig del av livet som de flesta förknippar med något trevligt i samvaro med andra. Det är viktigt att maten inte bara ger mättnad och energi, utan att den också stimulerar alla sinnen.
Oavsett du bor hemma eller på vård- och omsorgsboende vill vi på måltidsavdelningen att du ska få goda matupplevelser. För att göra måltidssituationen så bra som möjligt behöver vi se varje individ för sig. Alla har sina personliga vanor och önskemål som inte ändras bara för att man blir äldre.
Vi bjuder på goda råd
Här kan du läsa mer om vad vi erbjuder - både när det gäller måltider och mattips:
Att få äta god och näringsrik mat förgyller tillvaron och höjer livskvalitén. Det gäller alla, särskilt dig som är äldre och som inte längre orkar eller kan laga mat själv.
Om lusten till mat och matlagning tryter finns en stor risk för undernäring och felnäring. Med variationsrik mat kan du ändå tillgodose ditt näringsbehov. Måltidsenheten vill tillsammans med Vård och omsorg bidra till att du ska må så bra som möjligt.
Maten lagas från grunden
Mat smakar bäst när den lagas med bra råvaror av kunniga kockar och kryddas med kärlek. Därför lagar vi maten från grunden så långt det är möjligt. Och du kan njuta av smaken av hemlagat.
Valet är ditt
Från oss kan du beställa både lunch och middag för veckans alla dagar. Vi erbjuder en varierad meny där du har möjlighet att välja mellan olika maträtter. Maten levereras hem till dig.
Portionen är beräknad för en person vid ett tillfälle och ska därför inte delas upp på flera måltider.
För att måltiden ska bli fullvärdig är det viktigt att du själv har hemma mjölk, bröd och smör som du kompletterar portionen med. Lägg gärna till andra tillbehör som passar rätten, till exempel lingonsylt eller rödbetor.
Ta väl hand om maten
När du får matportionen levererad hem till dig är den kyld till cirka 8 grader. Förvara den alltid i kylskåp. Portionen är förpackad i en skyddande atmosfär. Det innebär att maten får längre hållbarhet i oöppnad förpackning. Notera bäst före-datum och spara inte matrester.
Tänk på att all mat smakar bättre om du lägger upp den fint på en tallrik och kompletterar med tillbehör - för du äter även med ögonen.
”Jag som inte gör något behöver inte äta så mycket” är ett vanligt uttryck hos äldre. Stämmer det? Nej. Här får du goda råd om hur du håller dig alert med rätt matvanor.
Hur är det egentligen med energibehovet hos äldre?
Energibehovet hos äldre minskar på grund av förändrad kroppssammansättning och minskad fysisk aktivitet. Men å andra sidan finns det vissa sjukdomstillstånd som ger ett ökat energi- och näringsbehov. Alzheimer, Parkinsons, olika frakturer och operationer är några exempel.
D-vitaminer motverkar benskörhet
Behovet av näringsämnen är detsamma som för yngre personer och det finns till och med ett förhöjt behov av vissa vitaminer och mineraler. Ett exempel är vitamin D, som tillsammans med kalcium motverkar benskörhet. Solljuset är en naturlig D-vitaminkälla men om man är över 70 år och vistas mesta tiden inomhus, är det viktigt med ett D-vitamintillskott. Det finns vitamintabletter på apoteken men man får också i sig D-vitamin genom maten. Enklast är att se till att dricka mjölk eftersom den är berikad med D-vitamin.
Mat kan förebygga ohälsa
Variationsrik mat ger dig möjlighet att tillgodose ditt näringsbehov. När orken och lusten till mat och matlagning tryter finns en stor risk för undernäring och felnäring. Det är lätt hänt att tappa aptiten om man blir sjuk, funktionsnedsatt eller ensam. Men det är viktigt att komma ihåg att mat kan fungera som medicin - att äta tillräckligt kan förebygga sjukdom.
Har du börjat tappa matlusten?
- Aptiten försvinner ännu mer om du inte äter.
- Om du bara orkar äta en liten mängd, så ät mindre mål flera gånger om dagen. Små aptitliga måltider ökar aptiten mer än stora.
- Börja gärna måltiden med en liten aptitretare, t ex en bit sill.
- Ät på bestämda klockslag – varannan eller var tredje timme. Vänta inte på att du ska bli hungrig.
- Drick sådant som ger näring som nyponsoppa, näringsdrycker och mjölk.
- Gör en lista på dina favoriträtter, det kan ge inspiration att komma på något att äta.
- Försök få frisk luft och rör på dej efter förmåga (dagsljus ger D-vitamin).
Knep som ökar energi- och näringsinnehållet:
- Koka gröt eller välling på mjölk istället för vatten så blir portionen dubbelt så energi- och näringsrik.
- Blanda gräddfil i filmjölken.
- Tillsätt extra fett i maten, t ex rapsolja, grädde, smör eller margarin. Berika mat eller dryck med majsvällingpulver, ca 1 msk per dl.
- Undvik lättprodukter. Använd de fetare och sötare alternativen, t ex 80 % smörgåsfett, äkta grädde, naturligt söt måltidsdryck.
- Välj energirika smörgåspålägg som ost, korv, leverpastej, ägg och kaviar.