Belysning
Belysningen vid våra gator och gång- och cykelbanor ökar tryggheten och säkerheten för trafikanterna. Här kan du läsa om hur du felanmäler belysning, vem som ansvarar för vilken belysning och hur vi gör för att öka tryggheten med belysning.
Gatubelysningen är tänd från 1 augusti till och med 30 april. Under den här perioden styrs belysningens tändning och släckning främst av solens ned- och uppgång. Gatubelysningen är släckt från 1 maj till och med 31 juli. Under den perioden är all belysning i kommunen normalt släckt.
Felanmäl belysning
Det finns olika sätt att felanmäla på: via en app, ett formulär på webben eller genom att ringa Skellefteå kommuns eller Trafikverkets kundtjänst.
Via appen
Ladda ner appen Felanmälan Skellefteå kommun via App Store (Iphone), Google play (Android).
I appen kan du starta ett nytt ärende och sedan följa ditt ärende tills det att det är åtgärdat. Med hjälp av telefonens gps-koordinater får vi den exakta positionen på felet och du har också möjlighet att ta kort med telefonen som du lägger till för att bättre kunna beskriva ditt ärende. Du kan även se och följa andra ärenden som blivit tillagda på kartan.
Via ett formulär på webben
Gå till den här sidan och fyll i ett formulär om du vill felanmäla via webben:
Via kundtjänst
- Kommunens belysning: Ring 0910- 73 50 00 (tryck 3), eller felanmäl via appen Felanmälan Skellefteå kommun.
- Trafikverkets belysning: Ring 0771-921 921 (Trafikverkets stolpar är märkta med en gul skylt)
Vem ansvarar för belysningen?
Skellefteå kommun ansvarar för cirka 27 000 belysningspunkter fördelat på cirka 750 olika belysningsanläggningar runt om i kommunen. Ungefär 11 000 av dessa ligger utanför detaljplanerat område. Belysningspunkterna finns på kommunens egna vägar, vissa av Trafikverkets allmänna vägar samt de enskilda vägar som förvaltas av Samhällsbyggnads belysningsverksamhet.
Trafikverket ansvarar för belysningsstolparna längs större allmänna vägar, som E4, riksväg 95 och väg 372. De har också hand om belysningen på allmänna vägar som går förbi skolor samt huvudlederna genom Jörn, Boliden, Kusmark, Ersmark, Klutmark, Medle, Burträsk och Lövånger.
Belysning i olika områden
I kommunens detaljplanerade områden, tätorterna, finns alltid vägbelysning. Utanför detaljplanerat område, på landsbygden, finns inga skyldigheter att hålla vägbelysning men kommunfullmäktige har beslutat att det ska finnas viss belysning även där. Här är några exempel på vad vi gör för att öka trygghetskänslan i områdena.
- Vi nattsläcker inte i centrala Skellefteå.
- Vi byter belysning i gångtunnlar och när vi gör det ser vi till att det lyser även strax utanför tunneln.
- Vi har förstärkt belysningen vid vissa övergångställen.
- Vi gallrar grenar runt lampor för att minska skuggeffekter.
- Vi bygger kontinuerligt om gång- och cykelvägar så att belysningen kan vara tänd under längre tid på helgerna.
- Vi håller vissa gång- och cykelvägar genom Morö backe tända längre.
- Vi deltar i ”Trygghetsvandringar” då vi vandrar runt och tittar på vad i närmiljön som kan påverka upplevelsen av trygghet och otrygghet.
- Vi ser löpande över skicket på belysningsanläggningarna och jobbar utifrån ett politiskt beslut med att förnya belysningen i byarna i Skellefteå kommun utifrån en turordning. Den bestäms av skicket på anläggningarna och hur många som bor längs den upplysta sträckan.
- De armaturer som byts ut från 2024 och framåt förbereds för närvarostyrd belysning. Det innebär att istället för att släcka en eller flera lampor på natten så ska lamporna lyser svagt när ingen befinner sig vid vägen, men gå upp till full effekt när någon använder den.
Anläggningar som visar sig ha allvarliga brister i elsäkerheten behöver släckas ned tillsvidare, eftersom kommunen som ägare enligt lag är skyldig att göra anläggningen elsäker.