Välkommen på scenkonst!

Här kan klasser och grupper anmäla sitt intresse för att se olika sorters föreställningar såsom teater, dans och musik. Verksamheten är kostnadsfri och erbjuds till skolor inom Skellefteå kommun, kommunala såväl som friskolor.

Anmälningsperioden är nu stängd för terminen. Om du har frågor, kontakta therese.eriksson@skelleftea.se

Det finns flera sorters scenkonst som eleverna har möjlighet att ta del av. Här nedan kan du läsa om de olika föreställningarna som erbjuds vårterminen 2023 och vilken årskurs de passar.

Anmäl intresse för er klass/grupp under anmälningsperioden. Anmälan är öppen 9-24 januari. Det är ett begränsat antal föreställningar som ges varje termin och ni som har fått minst antal scenkonstupplevelser prioriteras i första hand. Det är inte ”först till kvarn” som gäller under anmälningsperioden.

Illustration: Anna-Clara Tidholm

Alla får åka med (Boulevardteatern)

En liten flicka kör i sin blå lastbil. Hon tar med sig många passagerare; en hängig tomte, en grubblande gris, en pojke som ramlat, en frusen hund och en ledsen nalle. Tillsammans far de hem till flickans hus och har saftkalas. Föreställningen “Alla får åka med” bygger på Anna-Clara Tidholms bilderbok för de allra minsta. En föreställning om empati, gemenskap och mångfald och vikten av den enkla, vardagliga samvaron. Att vara olika är bra!

Länk: Boulevardteatern.se Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

24 mars kl 9.30 och 10.45

Passar: 2-5 år

Lokal: Ursvikens bibliotek

Antal platser: max 50 personer inkl vuxna per föreställning

Längd: 30 min


Virvel & Vinda (Norrlandsoperan)

Virvel och Vinda kommer inkånkandes med all sin tvätt och sina instrument. De slår upp sin torkvinda mitt i rummet, inomhus! Men här finns väl ingen vind? Med hjälp av barnen, musiken och lite blåst får vi snurr på tillvaron och virvlar fram mellan olika platser, känslor och tokiga upptåg. Vännerna Virvel & Vinda bjuder på nyskrivna sånger, sinnrika upplevelser och massa interaktivitet som stimulerar den språkliga och motoriska utvecklingen. Virvla med!

Ensemble Yria bjuder på upplevelser för många sinnen och varvar rytm, rörelse och sånger som stimulerar språket, den motoriska utvecklingen och fantasin!

Länk: Virvel & Vinda. Våren 2023 – Norrlandsoperan Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

27 mars kl 9.15 och kl 10.15 (på samma förskola)

28 mars kl 9.15 och 10.15 (på samma förskola)

Passar: 1-5 år

Lokal: På aktuell förskola (lekhall/samlingssal, se lokalkrav i länken ovan)

Antal platser: max 40 barn + vuxna per föreställning

Längd: 40 min


Foto: Elin Berge

Schh!!! Det låter djur! (Ögonblicksteatern)

Vem gruffar vid älvens strand, vem knorrar vid förskolans grind? Vem tjoar så det ekar i gångtunneln och långt bortom bergen? Under varje mossig sten, bakom stolen i köket, längst ned i kladdiga gröten och i himlens mjuka moln bor någon. Det gäller bara att lyssna noga, närma sig försiktigt, och hitta dem…

Schh! Det låter djur! är en mystisk och poetisk upptäcktsresa om sällsynta djur som ingen någonsin sett förut. Publiken bjuds in till att upptäcka och själva delta i ett universum fyllt av märkliga djur med olika egenheter, känslouttryck och personligheter, med stor igenkänning från barns upplevelser av världen. Med tonvikt på ljud, rörelse och musik snarare än det verbala berättandet inspirerar föreställningen till lek och skapande, fantasi och konst.

Länk: Schh! Det låter djur! — Ögonblicksteatern (ogonblicksteatern.se) Länk till annan webbplats.

Här kan du skiva ut en PDF med information om föreställningen

Datum och tider:

11 maj kl 9.30 och 11.00 (på samma förskola)

12 maj kl 9.30 och 11.00 (på samma förskola)

Passar: 2-5 år

Lokal: På aktuell förskola (se utbudsblad för lokalkrav)

Antal platser: max 35 personer inkl vuxna per föreställning

Längd: 20 min

Stigar och andra vägar (Norrlandsoperan)

En sprakande danskonsert med värme och närvaro som går rakt in i kropp och själ. Om att skicka vidare, gå före och följa efter…Musikerna Anna, Mischa och dansaren Linnéa trampar nya stigar tillsammans. Hur tar traditioner plats i vår tid? Magiskt fiolspel, mäktigt slagverk och modern dans möter nordisk folkmusik. På slutet bjuds publiken upp till en gemensam stig!

Länk: Stigar och andra vägar. Våren 2023 – Norrlandsoperan Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

8 februari, kl 12.00

Passar: årskurs 2-5

Lokal: Nordanåteatern, Nordanå

Antal platser: max 70 barn + vuxna

Längd: 40 min


Konstnär: Oscar Andersson

Små odöda (Ögonblicksteatern)

Två barn har födelsedagskalas samtidigt, men på olika platser. De känner inte varandra men av en slump önskar de ändå samma sak. “Ingen mera död” önskar de, och i precis samma stund föds en bebis någon helt annanstans. Det är den sista bebisen. Men något står inte rätt till. Små husdjur börjar växa och bli överdimensionerade, blommor blir vilda och stora som träd, en fjäril som flyger in i en fönsterruta krossar glaset. Bebisen måste ta reda på vad som hänt med världen, och tillsammans med publiken hitta ett sätt att stoppa det.

Små odöda är en filosofisk föreställning med mycket humor och sprakande livslust. En omslutande och vilsam scenkonstupplevelse där rastlösa ben dock också får rum.

Länk: Små odöda - premiär 3 mars 2023 — Ögonblicksteatern (ogonblicksteatern.se) Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

22 mars kl 9.00 och kl 11.30

Passar: förskoleklass till årskurs 3

Lokal: Hallen, Nordanå

Antal platser: max 30 personer inkl vuxna per föreställning

Längd: 60 min


OK Robot (Profilteatern)

Välkommen till laddstationen Tigris. Här kan du ladda upp dina mobila enheter och även dig själv. Men stationen beter sig konstigt. En robot har fått i uppdrag att leta reda på Tigris som verkar befinna sig på fel plats. Hur kan det ha gått till? Samtidigt stressar en människa runt, helt beroende av den smarta tekniken, på jakt efter laddning för att få ihop sitt livspussel. Ett pussel som röstassistenten Iris inte direkt underlättar. När de alla möts vid den undangömda stationen börjar en resa full av buggar, knasiga missförstånd, känsloutbrott, logiska luckor och filosofiska bryderier. Men är inte maskinernas syfte att göra livet lättare för människan? Och varför är människan så tvetydig och skeptisk inför robotarna? Gamla konflikter kommer till ytan, ny vänskap och nya lärdomar står för dörren.

Länk: OK Robot | Profilteatern Länk till annan webbplats.

Datum och tider:
17 april kl 09.00 och kl 10.30

Passar: förskoleklass till årskurs 3

Lokal: Hallen, Nordanå

Antal platser: max 50 personer inkl vuxna per föreställning

Längd: 60 min


Shohaz (Norrlandsoperan)

Följ med musiker från Golbang på Shohaz (sökande) resa! Vi får höra hur tunga, svängiga rytmer från Turkiet fungerar tillsammans med gåshudsframkallande melodier från Iran, eller svenska vemodiga sånger tillsammans med glädjefylld musik från Argentina.

Barnen blir delaktiga genom att sjunga på olika språk, de får lära sig kurdisk ringdans och klappa olika rytmer. Sångerna framförs på svenska, persiska, baluchiska, turkiska och kurdiska och dessutom bjuds det på iransk folkdans och virvlande Sufidans. Eleverna får förutom ett musikaliskt fyrverkeri även en humoristisk inblick i varandras olikheter och likheter och därmed hur allting mellan oss människor hänger ihop.

Länk: Shohaz. Våren 2023 – Norrlandsoperan Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

5 maj kl 12.30

Passar: årskurs 3-6

Lokal: Hallen, Nordanå

Antal platser: max 80 barn + medföljande vuxna

Längd: 45 min

Stigar och andra vägar (Norrlandsoperan)

En sprakande danskonsert med värme och närvaro som går rakt in i kropp och själ. Om att skicka vidare, gå före och följa efter…Musikerna Anna, Mischa och dansaren Linnéa trampar nya stigar tillsammans. Hur tar traditioner plats i vår tid? Magiskt fiolspel, mäktigt slagverk och modern dans möter nordisk folkmusik. På slutet bjuds publiken upp till en gemensam stig!

Länk: Stigar och andra vägar. Våren 2023 – Norrlandsoperan Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

8 februari, kl 12.00

Passar: årskurs 2-5

Lokal: Nordanåteatern, Nordanå

Antal platser: max 70 barn + vuxna

Längd: 40 min


Andra person singular (Skuggteatern)

“Du står utanför ditt klassrum. Till vänster ser du den igenbommade ytterdörren och trappen ned i den mörka källaren, till höger ser du parallellklassen som somnat i en hög i korridoren. Du är den enda på skolan som fortfarande är vaken, allt hänger på dig, vad gör du?”

I Andra person singular förvandlas publiken till ett kollektivt DU som färdas genom berättelsen genom att göra val. Istället för att spela teater för DIG är föreställningen ett spel som DU spelar, skådespelaren är en spelledare som guidar dig genom ett äventyr som ingen av er vet hur det ska sluta.

Skuggteatern samarbetar med spelutvecklare, rollspelsskapare, spelande barn och Humlab vid Umeå universitet för att ingjuta spelandets form i scenkonsten.

Efter föreställningen kan ni sedan spela den digitala versionen av föreställningen och utforska alla möjliga vägval online. Det finns även lärarmaterial och ett skapande skola paket som kombinerar programmering och skapande så eleverna kan skapa sin egen interaktiva berättelse.

Länk: Andra person singular — Skuggteatern Länk till annan webbplats.

OBS! Föreställningen spelas i ett klassrum på skolan, möblerat som vanligt klassrum. Möjlighet till mörkläggning krävs.

Datum och tider:

20 februari kl 10.30 och kl 13.00 (2 föreställningar, i samma klassrum)

Passar: årskurs 4-6

Lokal: Klassrum (på aktuell skola)

Antal platser: 1 klass / max 30 personer per föreställning

Längd: ca 60 min


Terrarium (Norrdans)

I denna uppdiktade oas, tar dansen och rörelsen plats runt en hyperkonstruerad dansbana och längs en simulerad runway. Till musikens toner dansar denna klunga genom komplexa och detaljrika koreografier, i självklar gemenskap och den ödsligaste ensamhet. Genom en talande mix av väl avvägd spretighet, framträder en liten värld i världen, ett terrarium, som blir skådeplatsen för ett vilt dansdrama.

Länk: Norrdans (dansvasternorrland.se) Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

29 mars kl 11.00

Passar: årskurs 4-7

Lokal: Nordanåteatern, Nordanå

Antal platser: max 250 personer

Längd: ca 65 min


Shohaz (Norrlandsoperan)

Följ med musiker från Golbang på Shohaz (sökande) resa! Vi får höra hur tunga, svängiga rytmer från Turkiet fungerar tillsammans med gåshudsframkallande melodier från Iran, eller svenska vemodiga sånger tillsammans med glädjefylld musik från Argentina.

Barnen blir delaktiga genom att sjunga på olika språk, de får lära sig kurdisk ringdans och klappa olika rytmer. Sångerna framförs på svenska, persiska, baluchiska, turkiska och kurdiska och dessutom bjuds det på iransk folkdans och virvlande Sufidans. Eleverna får förutom ett musikaliskt fyrverkeri även en humoristisk inblick i varandras olikheter och likheter och därmed hur allting mellan oss människor hänger ihop.

Länk: Shohaz. Våren 2023 – Norrlandsoperan Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

5 maj kl 12.30

Passar: årskurs 3-6

Lokal: Hallen, Nordanå

Antal platser: max 80 barn + medföljande vuxna

Längd: 45 min

Konstnär: Emanuel Bylund

Tusen år av oss (Ögonblicksteatern)

Angelicas pappa har rest iväg för att hälsa på släkten. Då passar Angelica på att låsa in sig och bästisen Sara i pappans lägenhet, och sväljer sedan nyckeln för att stänga ute omvärlden. Sara är livrädd för det mesta, även för att vara instängd. Medan de väntar på att nyckeln ska komma ut blir tiden ett vakuum, och där i tryggheten av TV-ljusets sken börjar de bikta sig för varandra om sin uppväxt. När deras minnen och monster blir för smärtsamma tillkallar de världens bästa traumaterapeut som försätter dem i trans och för dem till barndomen - bara en tunn vägg bort, typ en millimeter.

Tusen år av oss är en nyskriven föreställning som är helt självbiografisk, men inte nödvändigtvis helt sann. Längs Carlshems bostadskvarter kastas publiken in i en surrealistisk uppgörelse med det förflutna, där persisk och boliviansk kultur, nybörjarstandup, barbielekar och bollywoodtrytmer vävs samman. En mörk och humoristisk traumabearbetning om mellanförskap, vuxna som sviker och om bästa kompisar som behöver ta ett ofrivilligt föräldraansvar.

Länk: Tusen år av oss — Ögonblicksteatern (ogonblicksteatern.se) Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

7 februari kl 10.00 och kl 13.00

Passar: årkurs 8-9

Lokal: Hallen, Nordanå

Antal platser: max 50 personer inkl vuxna per föreställning

Längd: ca 70 min


Foto: Frank A. Unger

Glänta (Wasa teater/Västerbottensteatern)

Glänta är ett TIU-program om ekologi, hållbarhet och framtid. Det är en berättelse om vår oförmåga att leva i samklang med naturen och varandra. Finns det något som kan rädda oss?

Föreställningsdelen utspelar sig i framtiden, där deltagarna får följa två karaktärer och deras möte i en skogsglänta. Karaktärerna, en ung man och en äldre kvinna försöker tillsammans överleva i den tillvaro som fått dem att söka sig ut i skogen. De känner inte varandra, har olika bakgrund och konflikterna avlöser varandra men märker att de måste samverka för att överleva.
Det är en berättelse med en rapp, munhuggande dialog som väcker frågor om vår framtida miljö. Föreställningen innehåller interaktiva delar där deltagarna är medaktörer.

Länk: Glänta - Wasa Teater Länk till annan webbplats.

Här kan du skriva ut en PDF med information från föreställningen , 884.5 kB.

Datum och tider:

14 februari kl 10.00 och kl 13.00

Passar: årskurs 9

Lokal: Sara kulturhus, scen 2

Antal platser: Två klasser plus personal

Längd: ca 90 min


Terrarium (Norrdans)

I denna uppdiktade oas, tar dansen och rörelsen plats runt en hyperkonstruerad dansbana och längs en simulerad runway. Till musikens toner dansar denna klunga genom komplexa och detaljrika koreografier, i självklar gemenskap och den ödsligaste ensamhet. Genom en talande mix av väl avvägd spretighet, framträder en liten värld i världen, ett terrarium, som blir skådeplatsen för ett vilt dansdrama.

Länk: Norrdans (dansvasternorrland.se) Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

29 mars kl 11.00

Passar: årskurs 7

Lokal: Nordanåteatern, Nordanå

Antal platser: max 250 personer

Längd: ca 65 min


Illustration: Johanna Kallin

Famnen (Riksteatern)

SciFi om att följa sitt hjärta eller att följa de man älskar.

Jordens befolkning har en efter en valt att göra sig av med sina fysiska kroppar och flyttat över sina medvetanden till den digitala världen ”Famnen”. Där finns varken smärta, död, några världsliga behov eller drifter. Famnen är en värld som beskrivs som himmelriket. Men vloggaren Carlos, en före detta drag queen-stjärna och en av få människor som är kvar på jorden, håller inte med. Han insisterar på att paradiset finns på den fysiska jorden, trots att naturen han försöker överleva i är hård och riskerar att bli hans död.

Länk: Famnen | Riksteatern Länk till annan webbplats.

Datum och tider:

24 april kl 13.00

25 april kl 10.00 och 13.00

26 april kl 10.00 och 13.00

Passar: årskurs 7-9

Lokal: Hallen, Nordanå

Antal platser: max 80 personer inkl vuxna per föreställning

Längd: 60 min

Om ni bedömer att ni har behov av transport med buss till och från föreställningen, ange det i anmälningsformuläret. I samband med att ni får er bokningsbekräftelse skickas också information om hur ni bokas buss ut. Buss bekostas centralt och belastar inte enskild skola/rektorsområde.

Anmälningsperioden är nu stängd för terminen. Om du har frågor, kontakta therese.eriksson@skelleftea.se

Begränsat antal platser

Det är ett begränsat antal föreställningar som ges varje termin och ni som har fått minst antal scenkonstupplevelser prioriteras i första hand. Det är inte ”först till kvarn” som gäller under anmälningsperioden.

Bekräftelse av platser

I slutet av vecka 4 får ni en bekräftelse via mejl med information om vilken föreställning ni har fått platser till. I början av vecka 5 skickas besked till er som tyvärr inte fått plats denna termin.

Vid frågor och funderingar om programmen, kontakta: therese.eriksson@skelleftea.se

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: