Lax - Salmo salar

Blank, stor och stark. Laxen har gett namn åt hela familjen laxfiskar som man känner igen på den lilla fettfenan bakom ryggfenan. Laxen lever största delen av sitt liv ute på djupet och rör sig i hela Östersjön, men vandrar sedan upp längs kusten och våra älvar för att leka.

Fritidsfiske efter lax är förbjudet i princip hela Bottenvikens havsområde.

Fiskemetod: Laxen äter inte under sin lekvandring i älven så det handlar mest om att irritera den till hugg. Ett vanligt råd vid laxfiske är att ”flugan fiskar bättre i vattnet än på land”. Vilket betyder att det är viktigare att vara effektiv och uthållig med fiskandet snarare än att frekvent byta bete. Det svåraste enligt många är att lyckas få betet framför nosen på stigande fisk. Om betet sedan råkar vara blå-grönt istället för röd-svart kanske i slutändan har mindre betydelse.

De flugor som används idag är ofta tubflugor med eller utan förtyngning och beroende på vattenföringen och vart du tror fisken står kan valet av lina och fluga variera. Från sjunklina och t.ex. stor färgglad fluga under vårfisket till flytlina och oförtyngd liten t.ex. svarta fluga på sensommaren. För spinnfiskaren rekommenderas smala skeddrag eller wobblers runt 10cm.

Var och när: I Skellefteälven erbjuds stadsnära fiske från såväl båt som land. Det kan simma laxar i älven nästan året runt men dom blir fler under sensommaren och in på hösten brukar man kunna se dom plaska. Du hittar även lax i bland annat Byske- och Åbyälven där vårfisket kan vara väldigt bra.

Observera att tiderna och reglerna för laxfisket kan variera mellan älvarna och även kan ändras från en säsong till en annan.

Senast uppdaterad: