Skapa ett nytt besöksmål mitt i naturskatten Bjuröklubb

Nu finns möjligheten att ge liv till en av Skellefteås riktiga skärgårdspärlor - Hamnmagasinet på Bjuröklubb. Bjuröklubb är ett av Västerbottens mest besökta utflyktsmål, fyllt av spektakulära naturupplevelser och historia. För många är Bjuröklubb synonymt med fyren dit många tar sig för att fika och njuta av utsikten, men halvön bjuder på så mycket mer. I Bjuröklubbs södra del finns länets längsta sandstrand, Storsanden. Med gästhamn, övernattningsmöjligheter och närhet till Skellefteå är området en favorit bland såväl båtfantaster som cykelentusiaster och bilburna semesterfirare. Den gamla handelshamnen och magasinet på Bjuröklubbs västra sida kan bli ännu ett viktigt tillskott i besöksupplevelsen bland de omkring 50 000 människor som varje sommar söker sig hit.

Väck liv i en historisk plats

Den gamla Handelshamnen, dess magasin och omgivningar har potential att locka ännu fler att upptäcka Bjuröklubb. Idag står Hamnmagasinet tomt, men på sikt kan såväl kafé- som restaurangverksamhet, campingsverksamhet och kulturevenemang utvecklas i området. Hamnmagasinet har en invändig yta på ca 350 kvadratmeter och kajen är 70 meter lång. Dessutom finns möjlighet till att disponera skogs- och strandtomt för att vidareutveckla verksamheten.

Nästa steg för dig - och för Bjuröklubb

Potentialen för Handelshamnen är stor, men att förbereda området för besöksverksamhet kräver omfattande insatser. Skellefteå kommun undersöker därför intresset bland potentiella näringsidkare och entusiaster att bli en del av satsningen genom att bedriva verksamhet på området. Ta del av information en som följer nedan för att bilda dig en uppfattning om vad som finns i dagsläget och låt sedan kreativiteten flöda. För att anmäla intresse eller veta mer, kontakta oss!

Fakta om området

Fakta om området

Området vid den gamla handelshamnen ingår i ett LIS-område (landsbygdsutveckling i strandnära läge) vilket gör att området kan utvecklas för turism.

Hamnmagasinet är precis som det låter ett magasin som på senare år använts för kulturarrangemang och bröllopsfester. Möjlighet till el finns men vatten och avlopp saknas. Skellefteå kommuns ambition är att renovera den 350 kvadratmeterstora byggnaden utvändigt.

Kajen har ett bra djup och nyttjas tidvis av större fartyg och segelbåtar. Kajen kräver stora åtgärder för att bli säker och funktionell. Skellefteå kommuns ambition är att rusta kajen om det finns aktör som vill bedriva verksamhet på området.

Parkering till den före detta badplatsen (se placering på karta) används idag av husbilar och husvagnar för korttidsparkering. Torrdass och grillplats finns på platsen idag.

Det här är Bjuröklubb

Bjuröklubb är en utskjutande udde 55 kilometer söder om Skellefteå. Området blev ett naturreservat 1976 och är an riksintresse för kulturmiljövården. 1859 byggdes den fyr som idag är ett populärt besöksmål med kafé och möjlighet till övernattning, men Bjuröklubbs kulturella historia går längre bak än så. Under 1200- och 133-talet användes Jungfruhamn som hamn för fiske och säljakt, och i anslutning till denna plats finns fornlämningen jungruhamnsgraven.

Den historisk Handelshamnen

Hamnmagasinet och hamnen ligger vackert belägen längs Bjuröklubbs västra strand. Här lade fartyg till under transporter av järnmalm och andra exportvaror på sin väg mot kontinenten. Oljehamnen drevs tidigare av dåvarande Lövångers kommun, men sedan slutet av 1900-talet har platsen stårr outnyttjad.

Friluftsområde med extra allt

Naturreservatets vandringsleder slingrar sig fram mellan knotig barrskog, öppna klapperstensfält och vågspolad sten. I området arrangeras återkommande geovandring, orientering och samisk vandring. Området lockar dessutom till sig fågelskådare som under våren vallfärdar för att uppleva när bl a 10 000-tals tranor, svanar, lommar och tättingar flyger norrut.

Naturskatten Bjuröklubb

Naturskatten Bjuröklubb

Naturskatten Bjuröklubb

Senast uppdaterad: