Kultur och sevärdheter

Det finns gott om platser och aktiviteter att både upptäcka och utforska i Skellefteå kommun. Gamla kulturarv blandas med nya mötesplatser. Naturupplevelser i alla årstider eller vädersäkra inomhusaktiviteter. Här finns något för alla, gammal som ung.

Utforska Skellefteås kulturliv!

Lokal matkultur.

Skellefteå Filmstudio. En ideell förening för filmälskare som visar kvalitetsfilm, annan än konventionell bio.

Musik och teater för yngre. Skellefteås teaterscen blandar lokala legendarer som Torgny Lindgren, P.O. Enqvist och Sara Lidman med svenska och internationella mästerverk. Här ligger Västerbottensteatern – hela länets huvudscen. Stadens musikliv präglas av konstnärlighet och kreativitet med duktiga musiker som gör avtryck inom många olika genrer. Kulturskolan ger barn och ungdomar chansen att utöva kultur!

Skellefteå Dans och Balett. En levande och stor förening som erbjuder människor i alla åldrar möjlighet till ett varierat dansutbud inom scenisk dans. Varje år gör föreningen en mycket omtyckt föreställning med sina danselever som går under namnet "Dans i Novembermörkret".

Sommarteater. Varje sommar flyttar Västerbottensteatern ut i det fria för att ge teaterföreställningar under bar himmel. Föreställningarna passar hela familjen och spelas i natursköna omgivningar i Skellefteå.

Restauranger och uteliv. Flera framgångsrika och erfarna krögare blandar internationell mat med regionala specialiteter, vilket har gjort Skellefteås restaurangliv spännande för alla smaker. Närheten till hav och vildmark gör att både fisk och vilt kan erbjudas med årstidsanpassade menyer. Förutom många restauranger finns det också ett utbud av klassiska pubar i staden.

Händer i Skellefteå inom kultur!

Festivaler och marknader

Julmarknad på Nordanå. En vacker julmarknad med traditionell och genuin julstämning hittar du på Nordanå i början av december. Förutom marknadsstånd finns också aktiviteter och upplevelser som passar hela familjen.

Skördemarknad i Lövånger kyrkstad. Traktens odlare fyller borden med godsaker som grönsaker, bröd, svamp, fisk, sylt och honung på skördemarknaden i Lövånger kyrkstad.

Matturen. Mitt i skördemånaden augusti öppnar gårdar runt Bureå, Lövånger, Kåge och Burträsk upp dörrarna för allmänheten. Tanken är att besökare ska upptäcka det fantastiska utbudet av lokalproducerad mat i regionen.

Kyrkhelgen i Bonnstan. Kyrkhelgen är en gammal tradition som fortfarande lever kvar bland Bonnstans kammare. Numera är huvudattraktionen inte längre kyrkan utan spelmansstämman och de konstnärer och hantverkare som säljer sina alster.

Burträsksvängen. I natursköna omgivningar arrangeras Burträsksvängen med mängder av musik. Under festivalen blandas konserter med band och vissångare med spelmansstämma, barnaktiviteter och mycket mer.

Trästockfestivalen. Sveriges största musikfestival med fri entré serverar varje sommar livemusik, performance, mat och mycket annat under tre härliga dagar på Nordanå.

Berättarfestivalen. I en hel vecka går berättandet som en röd tråd genom alla olika kulturella uttryck: på teaterscenen, i konsthallen och museisalen, på dansgolvet och musikscenen, i biblioteket och skrivarstugan. Skellefteå har stolt och lite kaxigt utropat sig som Berättarnas stad med ambitionen att bygga vidare på traktens tradition av muntligt och litterärt berättande.

Läs mer om Berättarfestivalen här! Länk till annan webbplats.

Spelfestivalen Nordsken. Med nästan 10 000 kvm aktiviteter, 700 datorplatser och uppemot 20 000 deltagare är Nordsken norra Skandinaviens klart största spelevent. Festivalen lockar besökare i alla åldrar med intresse för tv-spel, rollspel, kortspel, brädspel, lajv och E-sport.

Läs mer om Nordsken här! Länk till annan webbplats.


Reportage: Kultur och sevärdheter

Reportage: Kultur och sevärdheter

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.