SKELLEFTEÅ STORIES
Fransesca tror på kulturen som möjliggörare i Skellefteå
Fransesca Quartey har jobbat med scenkonst i över 30 år. Nu lämnar hon snart över jobbet som vd för Västerbottensteatern. Hon har stor tilltro till framtiden i Skellefteå och regionen.
– Om vi kan skapa en slags emotionell infrastruktur på samma vis som den här kommunen är exceptionell på när det gäller vatten, avlopp och skolor, då känner jag att den här platsen är framtiden, säger hon.
Föredrar du att titta på samtalet hittar du det längst ner på sidan.
Fransesca Quartey, som växte upp i Göteborg, kom till Skellefteå 2013 när hon tog över rollen som teaterchef på Västerbottensteatern. Innan dess hade hon aldrig satt sin fot i Skellefteå.
– Jag klev av på dåvarande busstorget och kände igen det här med busstorg från min barndom när jag hälsade på min mormor och morfar i Trollhättan. Jag minns att jag gick nere vid älven och såg det nya som höll på att komma. Jag kände att det var en stad i en brytningstid mellan gammalt och nytt. Och det kändes spännande, säger hon.
Vill bidra till en attraktiv plats
Som vd för Västerbottensteatern leder hon en regional länsteater som har i uppdrag att turnera i länet och leverera teater och upplevelser i Skellefteå. Teatern består av sex avdelningar och tre av dem möter publik direkt: Teateravdelningen, Unghästen som främst spelar för barn och unga, samt Nordiskt Berättarcentrum som arbetar med det starka regionala berättandet som finns i Västerbotten.
– Vi har en vision som är att allting vi gör ska bidra till att göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva och bo på, säger Fransesca.
Hon lyfter gärna fram Unghästens unika inställning till barnteater.
– Unghästen utgår inte från en konstnärlig tanke. De utgår från frågan: Vad är det som är problemet just nu? De är i nära kontakt med de som jobbar på skolorna och fritidspedagoger. Unghästens motto är att ingen ska känna sig ensam. Det gör att de har blivit så älskade, säger hon.
”Kultur kan rädda liv"
Som kulturarbetare i över 30 år är det tydligt att Fransesca Quartey brinner för sitt område.
– Vi som jobbar med kultur vet att kultur inte bara utvecklar tankar och attityder, men att den också kan rädda livet på människor. Det har inte minst Unghästen fått många bevis för. Men det är med kultur som med kärlek. Det är inte alltid du kan definiera den i ord. Men avsaknaden av den kommer att vara katastrofal för dig som människa. Kulturen är ett slags mellanmänskligt kitt som möjliggör för ett samhälle, en nation att expandera, säger hon.
Våga prova och utmana
Att göra kulturen till en mer inkluderande plats för alla är något som Fransesca känner starkt för. Där krävs både sänkta trösklar och att människor vågar utmana sig själva, menar hon.
– Dels handlar det om att göra det möjligt för människor att ta sig an det vi gör. Men det krävs också att människor vågar slänga bort sina förutfattade meningar. Att våga utmana sig själv, prova och undersöka. Ungefär som när man smakar nya maträtter. Titta på det land vi är idag jämfört med 1970-talet när det ungefär fanns tre huvudrätter, säger hon med ett skratt.
Nu lämnar Fransesca Quartey snart jobbet som vd för Västerbottensteatern. Men hon ser ljust på framtiden för Västerbotten och Skellefteå.
– Jag tror att samhället som vi håller på att bygga här har ett framtidshopp som är större än söderut. Men kan vi kanske hitta lite bättre nycklar för hur vi ska leva tillsammans? Både gamm-svenskar och nysvenskar. Både technördar och traditionalister. Både byfolk och storstadsfolk. Jag är ett skilsmässobarn, så jag drömmer alltid om familj. Det vore väl fantastiskt om vi kunde använda kulturen som en möjliggörare för det? Kan man dessutom få lite självkörande bussar och elbilar på det – då tycker jag att det finns större förutsättningar här än i många andra delar av Sverige.
I KORTHET: FRANSESCA QUARTEY OM KULTUR OCH INKLUDERING I SKELLEFTEÅ:
- ”För allt som sker i ett samhälle gäller att trappan städas uppifrån. Så är det också med kulturen. Det vill säga att människor på ledande positioner måste lyfta kulturen, gå på kulturen, engagera sig för kulturen.”
- ”När jag kom till den här stan drog gänget på Västerbottensteatern med mig på hockey. Jag tänkte: Gud vad kul! Jag är fotbollstjej annars. Den första match jag såg förlorade vi stort. Men det gjorde inte att jag aldrig mer gick på hockey. Man tänker ju: De kommer igen! Jag önskar att fler människor skulle våga ha den attityden när det gäller kultur. So what att du inte gillar den här föreställningen”. So what att du inte förstod exakt vad den här konstnären ville säga. Det gäller att våga utmana sig själv, prova och undersöka.”
- ”Man får heller inte glömma bort den gamla publiken. Det finns så mycket kunskap här i byarna och i ytterområdena. Hur kan man plocka upp det? Inkludering handlar om att alla kan känna att det finns en liten skärva för mig.”
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 maj 2022