Kompetensförsörjning

Tobias lockades av utvecklingen i Skellefteå

Civilingenjören Tobias Tonvall stod inför ett vägval i livet: Skulle han stanna i hemstaden Luleå eller flytta? Tack vare en annons från konsultföretaget Etteplan föll alla pusselbitar på plats. Företaget jobbar aktivt för att rekrytera utifrån och märker av ett stort intresse för Skellefteå.

Tobias är född och uppväxt i Luleå, där han studerade till civilingenjör. Efter studierna fick han jobb på Trafikverket. Småningom träffade han en tjej från Skellefteå.

– Under flera år funderade vi var vi skulle bo. Flytta ihop i Luleå, Skellefteå eller någon helt annanstans?, säger han.

Att valet till sist föll på Skellefteå började med en jobbannons på Linkedin från företaget Etteplan, ett tekniktjänsteföretag som specialiserat sig på tjänster och lösningar inom teknisk information och dokumentation, teknik, mjukvara och inbyggda system.

– Jag hade aldrig hört talas om Etteplan innan. Men jobbet såg ut att passa min profil och jag fick jättebra feeling för företaget, säger Tobias.

Tjänsten som utannonserades var en roll som informationssamordnare. Något som passar Tobias, som berättar att han gillar att hålla ordning i projekt. Men det var också andra saker som lockade.

– Det är så mycket på gång i Skellefteå, och det kändes lockande att jobba med kunder i industrin. Bor man i Skellefteå så kan man få vara med på saker som bara händer en gång.

”Intresset utifrån är stort”

Petra Toffia är avdelningschef för Etteplan i Skellefteå. Företaget jobbar aktivt för att rekrytera från andra orter.

– Det gör vi eftersom vi vet hur komplicerad kompetensförsörjningsfrågan i Skellefteå och norr är just nu. Upplevelsen är att intresset utifrån är stort, många har läst eller hört om Skellefteå och ser väldigt positivt på att få möjlighet att bli en del av utvecklingen och allt det nya här, säger hon.

Linkedin är en av plattformarna som företaget använder för att nå utanför Skellefteå och regionen vid annonsering och rekrytering.

– Vi jobbar generellt mycket med att vara synliga i olika sociala medier och hjälper varandra inom organisationen att sprida jobbannonser mellan våra respektive regioner. Vi vill ju hitta rätt personer med rätt kompetenser och därför annonserar vi ofta brett ur ett geografiskt perspektiv.

Tillför kompetens

Petra ser flera fördelar med att rekrytera från andra orter.

– Då tillför vi ytterligare finfin kompetens till Skellefteå samtidigt som vi ökar invånarantalet och därmed tillväxten i regionen. Det är också oerhört berikande att få in nya perspektiv och tankar – och att gamla sanningar utmanas kan ju inte bli annat än bra, tänker jag.

Petra tror att en intresseväckande annons är en bra början, och att företagets ”framåtlutade” profil väckte Tobias intresse.

– En bra jobbannons är såklart steg ett. Vi är ett tillväxtföretag som satsar mycket på utveckling. Kontoret i Skellefteå är nytt och det händer mycket hela tiden. Hos oss blir man en del av utvecklingen i regionen, säger hon.

Den första kontakten är också mycket viktig tror hon.

– Det ger kandidaten en första uppfattning om oss som företag. Intervjun är lika mycket kandidatens som vårt tillfälle att få svar på frågor, säger Petra.

Kommit igång snabbt

När Tobias blev erbjuden jobbet behövde han inte fundera länge. Efter sommaren gick flyttlasset till Skellefteå. Och han har snabbt kommit in i det nya jobbet.

– Allting har funkat bra. Vi hade ett event under min andra vecka där jag fick träffa kolleger från andra kontor i Sverige, vilket var jättepositivt, säger han.

Från företagets sida har man jobbat aktivt för en bra onboarding.

– Vi har ett internt onboarding-program som alla nyanställda går igenom. Nya medarbetare kommer in med god kompetens för jobbet så det naturliga är ett tidigt och aktivt deltagande i kundkontakten och givetvis att så snabbt som möjligt få börja jobba i kunduppdrag, säger Petra Toffia.

Att acklimatisera sig i den nya hemstaden har också gått snabbt för Tobias.

– Jag har fått lära känna stan under flera års tid, tack vare min fästmö. Generellt är det lite mer småstadskänsla än i Luleå, på ett bra sätt. Det är en mysig stad med många trevliga människor. Mycket ligger nära eftersom staden är lite mer kompakt, och så är det lite mindre snålblåst än i Luleå förstås.

Petra Toffia.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 april 2024