Belgien imponerades av trästaden Skellefteå

Gruppbild på den belgiska delegationen som besökte Skellefteå

Belgien ser Sverige som ett föregångsland och särskilt Skellefteå när det kommer till att bygga i trä, inte minst flerbostadshus i trä.

En delegation som arrangerades av belgiska ambassaden besökte trästaden.

– Vi hoppas kunna öppna upp ett givande samarbete för båda parter, säger Amandine Pekel, handelskommissionär.

I sitt yrke fokuserar Amandine just med att öppna dörrar åt belgiska exportföretag och samtidigt övertyga svenska företag om fördelarna med att göra affärer i Belgien.

2018 gjordes en liknande studieresa i Sverige där man fokuserade på hållbara byggnader i Stockholm.

– Den här gången ville vi följa upp det och sanningen att säga så är inte Stockholm bäst i sin klass, även om det kommer att hända mycket här i framtiden, så är det Skellefteå som leder utvecklingen som vi ser det. Och det var verkligen värt den långa resan. Redan i förberedelserna fick jag en aning om hur välorganiserat och enat Skellefteå fungerar kring sin träagenda – jag behövde inte vända mig separat till kommunen, forskningen, företagen, arkitekter – alla svarade genom Träinnovationsklustret som samordnas av Britt Inger Brisádottir, Skellefteå kommun, och det tycker jag säger mycket, berättar Amandine.

Gruppen som besökte Skellefteå bestod av ett 30-tal personer som agerar inom den belgiska träindustrin: bland annat tillverkare och utvecklare av limträbalkar, arkitekter specialiserade på trä, innovatörer av naturfärg samt lärare och professorer som utbildar och forskar i trä.

– När vi kom till trälaboratoriet på Campus Skellefteå var det som att se barn i en lekpark, säger Amandine och skrattar.

– Det hela var mycket imponerande, Bror Sundqvist från Träcentrum Norr höll en rundtur som var en av höjdpunkterna utanför besöket i Sara kulturhus, tillägger hon.

För den starkaste dragkraften var såklart kulturhuset som med all sin prakt i centrala Skellefteå är den ljusfyr som gör att det kommer besök från hela världen till Skellefteå för att veta mer.

– Att Sara kulturhus blev till var att för att Skellefteå kommun såg vikten av att kulturen var en viktig komponent för att skapa en attraktiv destination. Att kommunen var en så pass drivande part i bygget var också intressant att höra. Det är inget vi är vana vid på regional nivå i Belgien. Vi har också ambitionen att bygga högt i trä så våra medlemmar blev klart inspirerande att ta upp det här med politiken och försöka driva igenom större träprojekt, säger Amandine.

Innan Skellefteå hade delegationen även besökt Växjö och Norge. Nu vill belgarna fördjupa det framtida samarbetet.

– Vår ambition är att bjuda in Skellefteå, Växjö och Stockholm till Vallonien i Belgien där vi har en stor trämässa och konferens i mars, för en uppföljande träff. Men det kan också vara ett besöks- och studieprogram som vi kan sätta samman när som helst. Vi vill fortsätta konversationen och bygga broar mellan våra länder, säger Amandine.

Relaterat:

Senast uppdaterad: