Aborre

Abborre är en levnadskonstnär som finns i de flesta av kommunens mer än 1 500 sjöar, otaliga strömvatten och längs kusten.

Aborre med distinkta "tigerränder" på ryggen och orangefärgade mag- och stjärfenor.

Ett tips är att leta upp grunda, flikiga sjöar som brukar kännetecknas av hög fiskproduktion och varmt vatten. Bra platser brukar vara grund och grynnor, och gärna vid de branta kanter där grund förbyts till djupt vatten.

Information om att fiska aborre vid kust

Fiska vid kust och skärgård

Hur får jag upp abborren?

Det flesta beten fungerar på denna fisk. Ett effektiv och roligt fiske är att spinnfiska med jigg, ett mjukt och rörligt, maskliknande bete i olika former och färger. Det ska tas hem ryckvis, oregelbundet och gärna studsande mot botten. Spinnare och små wobblers är också effektiva och inte minst flugfiske med små ytgående ”poppers” eller streamers. Ett klassiskt sätt är mete med mask och flöte. Ett bra tips är att ersätta det klassiska rödvita korkflötet med ett nytt, modernt flöte av torped-modell. Detta är strömlinjeformat och ger minimalt med motstånd. Ett korkflöte däremot ger ett stort motstånd som ofta skrämmer fisken innan den hunnit krokas.

Abborren är en av våra mest populära sportfiskar, och dessutom en av de godaste på matbordet. Denna fisk simmar gärna omkring i stim och är som mest aktiv under högsommaren, när vattnet blivit riktigt varmt. Den är en utpräglad rovfisk och äter det mesta i sin väg, från insekter till andra fiskar och gärna också andra abborrar. Dess extremt stora mun gör att den kan äta överraskande stora byten. Dess stimbeteende och aggressiva födointag skapar lätt en sorts ”avundsjuka” bland en grupp abborrar, vilket sportfiskaren kan utnyttja. När ett stim samlats runt kroken ska man, efter varje fångad fisk, så snabbt som möjligt försöka få ner betet för att hålla aktiviteten vid liv. Ifall det lyckas har man en högtidsstund framför sig som man kommer att minnas länge.

Senast uppdaterad: