VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du ha ett fritt och självständigt arbete med eget ansvar är VVS-montör ett bra val. Utsikterna att få jobb är goda.

VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet. Det är den VVS-tekniska utrustningen som gör att vi kan andas behaglig luft inomhus, att vi får varmt och kallt vatten, blir av med vattnet som vi använt och att vi får värme i våra hus.

VVS- och fastighetsprogrammet spänner över ett brett område. Det gör att dina jobbutsikter inför framtiden är goda. Eftersom en stor del av utbildningen görs ute i företag så ger det värdefulla kontakter.

För den välutbildade är arbetsutsikterna mycket goda. Du kan välja kurser som ger grundläggande behörighet för vidare studier, till exempel till tekniker eller ingenjör. För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".
Sökkod: VF


 

Inriktning

VVS. Utbildningen är varierande och handlar om installation, service och underhåll av till exempel värme-, ventilation- och sanitetssystem. VVS-montören installerar olje- och elpannor för att leverera värme till element, sol- och värmesystem, varmvattenberedare, komfortkyla, värmepumpar och olika slags ledningar och rör inomhus och utomhus. Du får kunskaper i svetsteknik, grundläggande el, avläsning av arbetsbeskrivningar och i att läsa ritningar. En VVS-montör ska också ha kännedom om olika material och gasers och vätskors egenskaper. Exempel på yrken: VVS-montör

Inriktningen VVS är certifierad Förstklassig skola och rekommenderas av vvs-branschens yrkesnämnd.

Utbildningsplan (pdf, öppnas i nytt fönster) VVS