Hetvattentvätt tillgänglig för att desinfektera båtar

Nu finns en hetvattentvätt tillgänglig för den som vill desinfektera sin båt, vattenskoter, med mera efter att den legat i Skellefteälven. Hetvattentvätten finns tillgänglig dygnet runt och det är gratis att använda den.

Hetvattentvätten finns vid det gamla bussgaraget på Norrbölegatan 62 i Skellefteå. Den tillhandahålls av Skellefteå kommun med stöd av Länsstyrelsen i Västerbotten. Anledningen till att tvätten finns tillgänglig är att Skellefteälven funnits smittad med kräftpest och det är det mycket viktigt att alla föremål som varit i älven, stora som små, desinfekteras innan de sänks ner i ett annat sötvattensområde.

- Vi vill uppmana till att nyttja denna möjlighet så att vi inte bidrar till ytterligare spridning av smittan. Förutom att pesten dör i hetvattentvätten finns ju också fördelen att du får en ren båt och ren utrustning, säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent på Skellefteå kommun.

När det gäller mindre föremål såsom spön, fiskerullar, håvar och liknande kan man desinfektera detta genom att till exempel torka det i solen i flera dagar eller lägga det i frysen i minst ett dygn.

Fler sätt att desinfektera samt mer information finns på sidan "Kräftpest i Skellefteälven"

Relaterat:

Senast uppdaterad: