Jana gillar omväxling
– sommarjobbar inom hemtjänsten

Jana Omar, 19, Kåge, trivs bra med sitt arbete i hemtjänsten i Kågetrakten, där hon hjälper äldre med olika sysslor i deras hem. Hon har jobbat där under två somrar och däremellan jobbat extra samtidigt som hon pluggat.

Du jobbade som vårdbiträde förra sommaren inom vård och omsorg både i Lövånger och Kåge. Berätta!

Ja, det blev först fyra veckor i Lövånger, men sedan flyttade vi till Kåge och då sökte jag jobb på vård- och omsorgsboendet där, Hedvigsgården, och senare började jag också inom hemtjänsten. Efter det har jag fortsatt arbeta på helger och de vardagar jag kan. Jag får förfrågningar, men om jag har något prov jag måste fokusera på, eller annat planerat, kan jag tacka nej.

Vilka arbetsuppgifter har du?

Nu när jag är inom hemtjänsten drar jag hem till de äldre och hjälper dem med olika saker, beroende på vilken tid på dygnet det är. På morgonen kan det vara att jag hjälper dem att duscha och göra frukost. Till lunch värmer jag maten, och på kvällen handlar det om att till exempel ordna fika, ge medicin och hjälpa dem att lägga sig för att sova. Alla anställda har mobiltelefoner, och där finns information om vad varje person vi besöker ska ha hjälp med.

Vad är det som gör jobbet intressant?

Det är att alla dagar ser lite olika ut så det blir omväxling. Många kanske är rädda för att söka den här typen av jobb för att det är ett stort ansvar att ta hand om äldre. Men det är inte så svårt. De äldre jag träffar är ganska krya, och man kan få fina pratstunder om gamla minnen de har. Att jobba på ett boende är lite mer krävande, men man klarar det också.

Vad tycker du om lönen?

Jag är nöjd och klagar inte! Man får ju även semesterersättning, ob-tillägg plus de här 10 000 kronorna extra om man jobbar minst åtta veckor under sommaren. Visst hade jag kunnat söka något jobb som ger mer betalt, men samtidigt är det skönt att ha nära till jobbet. Ett annat jobb kan innebära att jag måste stiga upp tidigare för att ta mig dit, och att det blir sena kvällar innan man är hemma. Sedan trivs jag ju bra på jobbet, och vill inte byta.

Hur ser framtiden ut?

Jag tog studenten i år från ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Även i sommar jobbar jag inom hemtjänsten, och hoppas kunna fortsätta med det även till hösten. Jag har nämligen tänkt ta ett sabbatsår innan jag börjar på universitet, med målet att bli advokat.

Fler porträtt

Fler porträtt

Benjamin Arnqvist
Stödpersonal på gruppbostad

Det är kul att man gör saker tillsammans med dem hela tiden, man sitter inte bort tiden!

Molly Digan
Vårdbiträde på omsorgsboende

Alla som jobbade där var så snälla med mig och hjälpte till.

Ida Andersson
Vårdbiträde

Många äldre har inte anhöriga som är delaktiga i vardagen på samma sätt som hemtjänsten.

Senast uppdaterad: