Jag får verkligen göra allt möjligt – mest bara roliga saker!

Benjamin Arnqvist, 19 år, Bureå, sommarjobbade på en gruppbostad förra året och har fortsatt jobba extra där sedan dess.

Du har vikarierat som stödpersonal på Trangatan som är en gruppbostad. Berätta lite om det!

På Trangatan bor personer med såna funktionshinder som gör att de behöver stöd för att klara sin vardag. Så jag fick verkligen göra allt möjligt. Alltifrån att laga mat och umgås med dom som bor där, till att hjälpa dom med hygienen och att städa. Jag var också ute rätt mycket och gjorde saker tillsammans med dom, till exempel for och handlade eller gick på restaurang. Just i början innan jag lärt mig rutinerna var det lite svårt, men jag fick bra hjälp och lärde mig snart hur det funkade.

Är det nåt du tycker fler borde känna till om det här jobbet?

Innan jag började var jag lite uppskrämd för jag trodde att man mest bytte blöjor. Men det är så mycket annat man gör - och mest bara roliga saker! Det här att man gör saker tillsammans med dem hela tiden är kul, man sitter inte bort tiden!

Det började som ett sommarjobb. Hur länge jobbade du första sommaren?

Jag valde att jobba i princip hela sommaren och tyckte det funkade bra. Jag tyckte det var skönt att jobba på olika tider – att blanda dagtid med kvällar och helger – för då kunde jag vara ledig rätt länge ibland och hitta på saker. Som att fara och bada med kompisarna, spela fotboll eller bara ta det lugnt.

Och efter sommaren fortsatte du att jobba en del?

Ja. Samtidigt som jag gick sista året på gymnasiet jobbade jag där en del kvällar och helger och även under loven. Det är sju personer som bor på Trangatan och vid det här laget känner jag dom rätt bra.

Vad tänker du om framtiden?

Jag gick ut samhällsprogrammet denna sommar och planen är att plugga vidare på högskola så småningom, men först tar jag nog ett sabbatsår. Jag vill testa lite olika jobb. Men det känns bra att jag troligtvis får fortsätta jobba på Trangatan om jag vill.

Fler porträtt

Fler porträtt

Ola Enros
Undersköterska

Jag uppskattar alla värdefulla samtal som jag tror är lika givande för de äldre som för mig.

Jana Omar
Vårdbiträde inom hemtjänsten

De äldre jag träffar är ganska krya, och man kan få fina pratstunder om gamla minnen de har.

Molly Digan
Vårdbiträde på omsorgsboende

Alla som jobbade där var så snälla med mig och hjälpte till.

Senast uppdaterad: