Teamarbetet lockade Sofia till kommunen: "Lyfter varandra"

Fysioterapeuten Sofia Stridsman är föreningsmänniska ut i fingertopparna. Därför passade jobbet inom primärvården på Skellefteå kommun henne som handen i handsken.

– Här är jag en del av ett stort team, där vi lyfter varandras kompetenser. Och att hjälpa patienterna i deras hem i stället för att ta emot dem på en hälsocentral gör att man får en djupare förståelse för deras behov, säger Sofia.

39-åriga Sofia är född och uppvuxen i Kiruna, med tre äldre systrar och två yngre bröder. Familjen har alltid haft ett stort friluftsintresse och Sofia har spelat både ishockey, fotboll och innebandy.

Porträtt på Sofia. Hon är utomhus i vintrigt landskap och klädd i vinterkläder, mössa och halsduk. Solen skiner men de rosiga kinderna avslöjar att det är kallt ute.

– Jag gillar det sociala sammanhanget och att vara del av en grupp, säger Sofia.

Efter studenten flyttade hon till Umeå, där hon läste idrottspedagogik, och sedan fortsatte studierna med sjukgymnastprogrammet på Lunds universitet.

– Programmet är treårigt och förbereder studenterna på ett yrke med stor bredd och flera olika spetskompetenser. En fysioterapeut kan rikta in sig på allt från veterinärmedicin och regional specialistvård till företagshälsovård och psykiska besvär, säger Sofia.

Efter examen 2009 flyttade hon och mannen Martin Hautamäki till Karlstad. Sofia jobbade inom primärvården på Region Värmland fram till 2016 då paret väntade sitt andra barn.

– Då ville vi komma närmare familjen och flytta norrut eftersom vi älskar riktiga vintrar. Jag har en syster här i Skellefteå och därför sökte vi oss hit. Martin fick jobb som ingenjör på Metso Outotec och jag steppade in höggravid på hälsocentralen i Kåge och blev erbjuden en tjänst där.

Sofia är ute och lekar i en snöhög med en av sina döttrar. Dottern sitter på en åkbräda, redo att glida nerför snöhögen.

”Ville prova något nytt”

I april 2022, efter totalt 13 år inom den regionala primärvården, bytte hon sedan till den kommunala primärvården.

– Jag ville prova något nytt och se en annan del av kedjan. Jag arbetar delvis med samma patientklientel och vårdnivå som tidigare, men i kommunala primärvården stöttas patienterna i hemmet, där de bor och verkar. Det ger oss en djupare förståelse för och en bredare bild av patienternas behov, säger Sofia och fortsätter:

– Jag älskar mitt jobb. Här får jag jobba i team med allt från arbetsterapeuter och läkare till biståndsbedömare och anhöriga för att tillsammans ge patienten en så god funktion och ett så bra liv som möjligt. Teamarbetet och att använda sin kompetens för att hjälpa patienter att bibehålla eller till och med återfå funktioner är det bästa med jobbet. Ofta krävs det ganska små medel för att få till en stor förändring.

Lediga jobb inom hälso- och sjukvård

Sofia i samtal med en patient eller brukare.

Goda möjligheter att påverka

Hon arbetar mot vård- och omsorgsboendena Skärgårdshemmet i Skelleftehamn och Trivseln i Ursviken samt mot Skelleftehamns hemvård.

– Men vi jobbar kommunövergripande och ärendebaserat för en jämlik vård så jag har även arbetat i andra områden, säger Sofia som uppskattar Skellefteå kommuns ledningsfilosofi som bygger på tillitsbaserad styrning och ledning.

– Det sätts stor tillit till medarbetarnas kompetenser och det finns goda möjligheter att påverka sin arbetssituation och sina arbetstider. Allt sker med god dialog och i samverkan, säger hon.

En stad i utveckling

Sofia, Martin och döttrarna Ellen, Agnes och Linnea stortrivs i 80-talsvillan på Alderholmen i Ursviken, bara ett stenkast från Skellefteälven.

Sofia är ute på promenad med sina tre barn. De håller varandra i handen medan de går. Det är vinter och mycket snö.

– Det är ett fantastiskt område att bo och leva på. Vi älskar att åka skidor, både på längden och utför. Vi vandrar, tältar och plockar bär och är ute så mycket vi kan under alla årstider, säger Sofia.

Hon är positiv till den stora samhällsomvandling som Skellefteå genomgår och hon upplever att det finns många goda krafter som driver utvecklingen framåt.

– Här finns ett rikt kultur- och föreningsliv som skapar goda möjligheter att utvecklas, oavsett vad man är intresserad av. Det är såklart kul när man har tre barn. Man kan leva enkelt och samtidigt ha tillgång till storstadslivet med ett stort utbud av kultur, affärer och restauranger. Livet i Skellefteå är toppen.

Jobba i Skellefteå kommun

Flytta till Skellefteå

Senast uppdaterad: