KomVUX som särskild utbildning på grundläggande nivå och på gymnasienivå är en frivillig utbildning riktad till dig som är över 20 år med en intellektuell funktionsnedsättning, inlärningssvårigheter eller förvärvad hjärnskada. Du får studera i små grupper i den takt som passar dig.

Ansöka till Komvux som särskild utbildning för vuxna (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Undervisningen är avgiftsfri och sker i små grupper eller i undantagsfall enskilt. Vi erbjuder undervisning på deltid för dig som vill utveckla dina kunskaper i vuxen ålder. Övrig tid arbetar du som vanligt. Du som får avdrag på lönen kan få studiebidrag genom SISUS.

Vi finns på Campus Skellefteå i hus G. Lokalerna är anpassade för dig med funktionsnedsättning.

Ange ditt intresseområde och önskemål under rubriken ”övriga upplysningar” i ansökan - så gör vi sedan en individuell studieplan tillsammans.

Kurser du kan läsa

• Engelska
  • Svenska/språk och kommunikation
  • Matematik
  • Teknik
  • Historia
  • Geografi
  • Konsumtion och ekonomi, miljö och livsstil
  • Samhällskunskap/individ och samhälle
  • Trafikkunskap
  • Svenska/Språk och kommunikation
  • Datakunskap
  • Lärling

Ansöka till KomVUX som särskild utbildning för vuxna , 46 kB.

KomVUX som särskild utbildning för vuxna - Lärlingsutbildning

En utbildning för dig som är intresserad av olika verksamheter med mat och servering. Du tycker om att möta och bemöta olika människor. Yrket innebär att ge god service till gäster inom restaurang och café. Det kan innebära lättare matlagning, hantera bröd och grönsaker, servera gäster och städa. Arbetet leds av en arbetsledare eller handledare. Läs mer nedan.

Upplägg

Lärlingsutbildning innebär att du läser olika kurser på skolan en dag i veckan. Övrig tid tillbringar du på en lärlingsplats där du utbildas med hjälp av en handledare. Skolan och handledaren samarbetar under hela utbildningen och läraren besöker dig på din arbetsplats regelbundet.

Under utbildningen lär du dig:

• Att ge god service
  • Serveringsteknik och uppdukning
  • Olika råvaror och matlagningsmetoder
  • Livsmedelshygien
  • Livsmedelshantering
  • Olika verksamheter inom restaurang och café
  • Hygien, säkerhet och miljö

Egna kostnader i utbildningen

Utbildning och kurslitteratur är gratis. Lunch måste du köpa själv.

Studietid

Utbildningen är på heltid i 32 veckor utan uppehåll. Utbildningen omfattar 650 poäng.

Kursplan

Poäng

Måltids- och branschkunskap

200 p

Livsmedels- och näringskunskap

100 p

Service och bemötande

100 p

Servering

1 100 p

Lokalvård

1 100 p

Källsortering

50 p

Behörighet

Utbildningen är till för dig som är över 20 år och har en utvecklingsstörning, inlärningssvårigheter eller förvärvad hjärnskada.

Sker en gång per år. Sista ansökningsdagen är 1 juni 2020.

Antagningsprocessen

Besked om antagning kommer inom 3 veckor efter sista ansökningsdag.

Har du frågor?

Kontakta: Arne Sundquist eller Monica Olsson på Tel: 0910 - 73 68 70 eller via e-post: arne.sundquist@skelleftea.se eller monica.s.olsson@skelleftea.se VUX, på telefonnummer 0910-73 50 00 (kundtjänst) eller e-post vux@skelleftea.s