Vad är 25/25 målet?

25/25 målet innebär att den totala mängden mat- och restavfall ska minska med 25 procent per person till 2025, jämfört med 2015.

Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering har antagit ett nytt mål att år 2025 ska mat- och restavfallet minska med 25 procent jämfört med 2015, kort kallat 25/25 målet. Skellefteå kommun, vatten och avfall, som är medlem i Avfall Sverige, har antagit utmaningen.

Målet innebär att den totala mängden mat- och restavfall ska minska med 25 procent per person till 2025, jämfört med 2015. I Skellefteå kommuns avfallsplan (2018-2022) har vi målet att senast år 2022 minska mängden restavfall till 135 kg/ invånare och år. Skellefteå kommun har också som ett av sina övergripande mål begränsad klimatpåverkan.


För Skellefteå kommun så ser målet konkret ut så här:

 • Avfallet i det gröna och bruna sopkärlet ska minskas från
  260 kg/invånare och år till 195 kg/invånare och år till 2025.

Visst kan vi hjälpas åt att nå dit?

I en kampanj för att informera om 25/25 målet finns en lista på allt vi som invånare gör för att undvika källsortering (även fast det oftast är enklare att inte skjuta på det) De sju kökssynderna.

#1Högmod: Var inte risförnäm

Vi Skellefteåbor är riktigt duktiga på att källsortera matrester. Men varför har vi så svårt
att lyckas med plasten?

#2 Girighet: Var inte en snyltburk

Visst, det krävs en liten yta hemma för att källsortera. Men någonstans kan du säkert rymma några glasburkar och flaskor.

#3 Lust - Vänsterplasta inte

Brukar du också lägga plast i fel kärl ibland? Gör inte det. Var planeten trogen och ta förpackningarna till återvinningen istället. Tillsammans kan vi leva hållbart - länge.

#4 Avund: Undvik tunnseende

Har du också grannar som alltid har plats i gröna tunnan? Orättvist...Eller så lämnar du dina förpackningar på återvinningsstationerna.

#5 Frosseri: Sluta tokfylla

Det finns ingen lag på att fylla gröna tunnan. Faktum är att ifall du undviker det så gör du både dig själv, Skellefteå och världen en tjänst.

#6 Vrede: Var inte en plastlurk

Är det ändå inte enklare att återvinna den? Ta med en kasse källsortering när du ska handla, tanka eller göra andra ärenden.

#7 Lättja: Fall inte för lättjamjölken

Fall inte för lättja mjölken. Tycker du att det här känns omständigt? Är det inte värre att pressa ner en soppåse i en överfull soptunna. Lämna dina förpackningar på en återvinningstation istället.

Känns det helt hopplöst att fixa källsorteringen? Här får du lite hjälp på vägen.

Vad du kan göra

- det tar mer energi att fundera över hur jobbigt det är än att faktiskt bara börja...

Förpackningar innehåller värdefullt material. Så här lämnar du dem till återvinning så att de återvinns till nya produkter.

Hushållsförpackningar och tidningar kan lämnas till återvinning på återvinningsstationer som finns placerade på allmänna platser runt om i landet. Om du bor i en fastighet med egen insamling lämnar du dem där. Hos Förpacknings- och Tidningsinsamlingen hittar du adresser till återvinningsstationerna. Där kan du också se vilka förpackningar du kan lämna på vilken station, samt se uppgift om när en återvinningsstation töms och städas. På många av kommunernas bemannade återvinningscentraler står också insamlingsbehållare för förpackningar.

 • Töm
  Töm förpackningarna och se till att det inte finns några matrester kvar. Förpackningarna behöver inte vara rengjorda. Den manuella sorteringen utgår på vikt för vissa materialslag och det är därför det är viktigt att de är tömda. Dessutom kan förpackningarna ha en lång väg till återvinningsstationen och det är därför bra att det inte finns matrester och liknande som luktar illa och är ohygieniskt.
 • Separera
  Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. En glasburk med metallock är enkelt att ta isär, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.
 • Underlätta återvinningen
  Böj in vassa lock på konservburken och platta gärna till. Se till att sprayburkar/-flaskor är helt tömda både på innehåll och drivgas, annars lämnas de som farligt avfall. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar de mindre plats både under diskbänken och på återvinningsstationen. Låt olika förpackningar av plast och metall ligga separerade från varandra i respektive behållare. De sorteras maskinellt innan det är dags för återvinning.
 • Sortera
  Ett enkelt och utrymmesbesparande sätt att källsortera är att samla alla förpackningarna i samma kasse. Sedan sorterar du vid återvinningsstationen och lägger rätt förpackning i rätt behållare.
 • Bara förpackningar och tidningar på en återvinningsstation
  Matrester, bildelar eller gamla möbler är exempel på avfall som inte ska lämnas på återvinningsstationen, men som ibland ändå hamnar här och bidrar till nedskräpning. Om du är osäker på vad som ska lämnas på återvinningsstationen kan du läsa mer om vad som räknas som en förpackning.

Man kan återvinna stål, aluminium och glas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras.

Ibland har plastpåsar en folie av metall på insidan. Då kan det vara svårt att avgöra vilket material den består mest av. Prova med att knyckla ihop den. Om den vecklar ut sig igen är den mest av plast. Om den förblir hopknycklad är den mest av metall.

Varje gång du lämnar en förpackning till återvinning händer något stort.

Den gamla kapsylen förvandlas till en mutter. Det tillknycklade tvättmedelspaketet blir en snygg skokartong. På så sätt hjälper du till att spara stora mängder energi. Du ser också till att naturens råvaror inte faller ur kretsloppet. Tack vare dig som återvinnare gör du miljön och dig själv en stor tjänst - varje gång du återvinner.

Från återvinningsstationen körs förpackningsmaterialen till uppsamlingsplatser där större mängder samlas ihop innan transporten går vidare till sorteringsanläggningar eller direkt till återvinningsanläggningar.

Olika förpackningar återvinns på olika sätt. Du kan läsa mer om olika sorters förpackningar och återvinningen av dem på sopor.nu Länk till annan webbplats.

På Förpacknings- och tidningsinsamlingens hemsida kan du se filmer om återvinning av förpackningar. Länk till annan webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se