Invånarnas synpunkter på Guldtorget

Över 400 personer svarade på den enkät som Skellefteå kommun tog fram för Guldtorget, som gick att svara på mellan 21 juni och 1 september 2023. Svaren användes för att komplettera det gestaltningsprogram för torget som hade tagits fram, som är ett av underlagen till den arkitekttävling som startar hösten 2024. Här är några exempel på de förslag och synpunkter som kom in.

"Skapa något som människor gillar. En stor öppen yta attraherar inte någon. Vi gillar mat/dryck och möjligheter att slå oss ner/umgås bland växtlighet. Boule? Skridskois på vintern. Glasskiosk? Varmchoklad och varmkorv på vintern. Matmarknad".

"Gör en ekopool, där fiskar eller fåglar skulle trivas på sommaren. På vintern kan man åka skridskor där. Mycket grönska (gräs), växter som sprider färg och glädje. Hade varit vackert med ett större lusthus/orangeri, där hade man kunnat odla/ha café eller dylikt. Följ Saras arbetssätt och gör utemöbler/byggnader av överblivet material. Gör ett arbete som är tradionellt och som har en historia/tanke bakom så kommer torget vara uppskattat i många år framåt."

"Man skulle kunna göra plats för en skärm (kanske lite högt, på en scen) där man kan visa film, vm, os osv. Har man rader med vackra bänkar med tryckaktiverad rumpvärme så skulle de vara populära året runt! Man kan även planera in en speciell del för julmarknader och annan tillfällig försäljning. En hörna skulle kunna vara för barn, en lekpark, kanske med klassiskt tivolistuk, för att fortsätta på en romantisk pariskänsla för torget!"

"Ersätt Lyftet med Odenkvinnan"

"Att man exempelvis kan hitta små skyltar med info/frågor om lokala eller världsliga människor, ting eller händelser (en sorts effektfull information) som typ - visste du att... Dessa kan sitta lite här och var på torget, som en liten överraskning när man hittar dem."

"Skulpturen "lyftet" skulle jag vilja ta bort och ersätta den med en fontän med Odenkvinnan istället. Önskar mer anpassat för alla slags människor. Människor som är döva, blinda och som sitter i rullstolar ska också kunna ta del av torget."

"Make it interesting to be there, parcour course, boulder (climbing) mushroom, The list can go on, But make it interesting to be there, fill it with stuff for kids to interact with the place".

"Lyftet är en viktig del av Skellefteås moderna historia och kultur men det behöver inte vara placerat på torget. Ser helst att det flyttas till t.ex Campus eller ställs i en rondell. Ett nytt konstverk/staty på torget hade vart trevligt. Något som är vackert, unikt men inte "för" abstrakt."

"Fler inbjudande bottenplanslokaler. Idag är många bottenplanslokaler "stängda" som skyltfönsterytor och/eller tas upp av verksamheter som tyvärr inte är särskilt publika och inbjudande, banker t.ex., på stadens mest publika plats. Detta är förstås upp till respektive fastighetsägare att ta sitt ansvar men helst hade det få vara restauranger och caféer med trevliga uteserveringar på bottenplan, i synnerhet på torgets östra sida."

"Blommande körsbärsträd"

"Gör det mer trevligt. Fler konstverk, fräscha upp ljuspelare och fontän. Smycka med hjortron och guld. Det blev ju inte hjortrontorget, men och andra sidan är hjortron skogens guld! Infotavlor som fångar folks nyfikenhet och får dem att stanna till."

"Nice lighting, trees, nice design, more art, some fountain and renovate the buildings facades."

"Anordna mer blandade aktiviteter. Låt föreningar och organisationer visa upp sin verksamhet, anordna program, arrangera saker som olika åldrar tycker är roligt. Uppmärksamma olika högtider och saker som händer i världen. Lekvärdar för barn på sommaren skulle säkert vara uppskattat. Säkerhetsvakter och poliser som syns mycket gör att folk känner sig tryggare."

"Flexibel "inredning" med flyttbara träd, växter, cafévagnar etc. Säsongsbetonade utbud. Höstmarknad."

"Befintliga träd längs Torggatan och Trädgårdsgatan bör fällas och bytas ut mot träd som ej klibbar och växer sig så höga som dagens. T.ex. blommande körsbärsträd som de har i Kungsträdgården hade vart trevligt och skulle bidra med mer färg och intryck. Trädraden på Trädgårdsgatan bör även flyttas in i samma liv/linje som de nya planteringarna längs Trädgårdsgatan utanför Kulturhuset. Detta för att skapa ett tydligare stråk med bättre siktlinjer i nord-sydlig riktning (älv i söder - framtida resecentrum i norr) samt att träden då inte ligger så nära fasaderna som de gör idag. Samma avstånd mellan fasader och trädrad bör implementeras på Torggatan/östra sidan av torget."

"Ett torg som andas historia"

"Anordna mer blandade aktiviteter. Låt föreningar och organisationer visa upp sin verksamhet, anordna program, arrangera saker som olika åldrar tycker är roligt. Uppmärksamma olika högtider och saker som händer i världen. Lekvärdar för barn på sommaren skulle säkert vara uppskattat. Säkerhetsvakter och poliser som syns mycket gör att folk känner sig tryggare."

"Seats and tables á la Paris. Wish it would look more like the city park."

"Skapa en inbjudande miljö likt den vid älven! Riv den där fula fontänen. Ingen vill vara där. Den är bara ful, smutsig och trist och fyller ingen funktion förutom att ingen gillar den. En liknanden fontän som vid älven som bjuder in till vattenlek och svalka, det vore roligt att ha mitt i stan".

"Ett torg som andas historia, det man gör ska ha en tanke bakom - exempelvis om man gör en rosenträdgård "köpman x, hade under 1890 talet en rosträdgård med dessa rosor". I dagsläget vill man inte sitta på torget, man skyndar sig över och man känner sig som en fisk i ett akvarium - det behövs något som fångar ens ögon på ett positivt sätt och som får en att vilja sätta sig ner en stund och andas."

"Foodcourt istället för vagnarna. Försöka få bort måsarna som skränar, skiter och försöker ta vår mat. Gärna hängmattor liknande de som finns vid älvsbrinken."

"Större lekplats till de mindre barnen och en boulebana. Skulle vilja att det fanns en isrink på vintern så man kan åka skridskor och en rink för inlines/skateboard på sommaren. En stor pergola över en del av torget med grönt som ger skydd mot solen och där man kan ha lampor hängande på hösten och vintern."

Senast uppdaterad: