Guldtorget.

Tack för att ni hjälper oss med Guldtorget!

Fram till den 1 september 2023 fanns möjlighet att lämna in synpunkter om Guldtorget i centrala Skellefteå. Tack till alla som tog sig tid att svara på våra frågor - vi fick in över 400 svar! Här ser du ett axplock av det som kom in.

– Det är fantastiskt att så många vill vara med och påverka hur torget ska utformas, säger Harriet Wistemar, avdelningschef Fysisk planering vid Skellefteå kommun.

Enar Nordvik, bygglovschef vid Skellefteå kommun, tillägger:

– Vi har efterfrågat synpunkter på torget på olika sätt i säkert 20 år och nu är vi äntligen redo att satsa på att göra om ytan. Vi ska sammanställa och gå vidare med de här synpunkterna. När vi ser på det som kommit in så är det många olika åsikter, lite spretigt. Det är många som vill ha mer grönt, medan andra vill ha fler uteserveringar. Vissa vill ha mer småskaliga ytor medan andra vill ha mer moderna, öppna ytor.

Nästa steg blir att kommunen ska ha en dialog med fastighetsägarna vid torget, och även ta in synpunkter från företag i centrum för att se hur de vill att torget ska förädlas.

Kommunen har dessutom ett särskilt uppdrag att arbeta med ungdomars synpunkter, och kommer bland annat att vara med på ungdomsfullmäktige.

– Efter det kan vi gå ut med en arkitekttävling. Vi har ju snart gjort klart platsen framför Sara och nu spiller det här över så vi behöver göra något med torgytan också, så att de på ett bra sätt kopplas ihop, säger Harriet Wistemar.

I budgeten för 2024-2033 vill politikerna avsätta 100 miljoner kronor på att rusta upp Guldtorget.

Ett axplock av era synpunkter

Här är några exempel på de förslag och synpunkter ni har lämnat om torget.

"Skapa något som människor gillar. En stor öppen yta attraherar inte någon. Vi gillar mat/dryck och möjligheter att slå oss ner/umgås bland växtlighet. Boule? Skridskois på vintern. Glasskiosk? Varmchoklad och varmkorv på vintern. Matmarknad".

"Skapa en inbjudande miljö likt den vid älven! Riv den där fula fontänen. Ingen vill vara där. Den är bara ful, smutsig och trist och fyller ingen funktion förutom att ingen gillar den. En liknanden fontän som vid älven som bjuder in till vattenlek och svalka, det vore roligt att ha mitt i stan".

"Make it interesting to be there, parcour course, boulder (climbing) mushroom, The list can go on, But make it interesting to be there, fill it with stuff for kids to interact with the place".

"Anordna mer blandade aktiviteter. Låt föreningar och organisationer visa upp sin verksamhet, anordna program, arrangera saker som olika åldrar tycker är roligt. Uppmärksamma olika högtider och saker som händer i världen. Lekvärdar för barn på sommaren skulle säkert vara uppskattat. Säkerhetsvakter och poliser som syns mycket gör att folk känner sig tryggare."

"Gör bara nåt vettigt av det denna gång. Ingen dyr skulptur som alla hatar och skäms över. Få in lite natur och gör det mysigt. Lite mer som stadsparken."

"Flexibel "inredning" med flyttbara träd, växter, cafévagnar etc. Säsongsbetonade utbud. Höstmarknad."

Fakta

Vi har tagit fram ett program med förslag för torget som du gärna får läsa, du hittar det här: Program för Guldtorget (pdf, öppnas i ny flik). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du även läsa en kort sammanfattning av programmet: Förslag för Guldtorget har tagits fram – nu ska invånarna få tycka till (öppnas i ny flik) Öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: