Minimeringsmästarna

Nu har vi genomfört året med Minimeringsmästarna. Den 16 oktober korades Sverigevinnare samt Skellefteås vinnare. Tillsammans har alla hushåll i Sverige minskat sitt avfall med 45%. Skellefteås hushåll har tillsammans minskat sitt avfall med 62 % WOW! I kommunkampen kom vi på 5:e plats bland 50 kommuner så tack till er som stöttat oss genom att vara digitala minimeringsmästare.

Skellefteås Minimeringsmästare 2022: Familjen Sundin-Classon. Stort grattis! Mycket bra jobbat säger vi till er och de övriga hushållen.

Blir du sugen på att bli Minimeringsmästare? Håll utkik när vi kör en ny omgång med trolig start hösten 2023 med rekrytering våren 2023.


Bild visar ett diagram på hur mycket de deltagande hushållen i Skellefteå minskat sitt avfall med under ett år, hela 62%

Vad har året gett "våra" hushåll för ögonöppnare?

 • att tänka innan man köper, inte köpa för att man ser ett fynd utan bara köpa när ett långsiktigt behov uppstår
 • att köpa mindre kvantiteter och använda upp den mat man har hemma
 • att ha framförhållning vad gäller matinköp och konsumtion
 • Köpa nytt eller begagnat? Nästan köpt allt till garderoben på loppis, köp & sälj m.m.
 • att inte överfylla kylskåpet och se till att resterna äts upp.
 • ett konsumtionsmönster som var helt galet, tidigare köpt kläder när det var bra pris, rea, rabatt istället för när nån behövde kläder.
 • hur mycket man kan göra av trasig textil, slitna, för små kläder t.ex. kuddfodral
 • Matsvinnet, hur mycket mat vi har slängt vilket påverkar både klimat och plånbok. När vi såg hur mycket mat vi slänger ville vi förstås göra förändringar.
 • Delandet, att vi dels kan låna ut men också låna. Det är inte rimligt alls att vi ska äga allt själva.
 • Om vi ska köpa nytt har vi blivit bättre på att leta efter bra kvalité istället för det billigaste. Det handlar inte bara om prylar utan också om kläder.

Och en massa andra fantastiska insikter!


Möt våra Minimeringsmästarfamiljer och följ med på resan.

Familjen Morén Leckström består av Kristoffer, Ida, My samt Meja. Här en reflektion hämtad från familjens instagramkonto: "Idag har vi rapporterat in den första vägningen. 30,8 kg har vi slängt under två veckors tid. Det är alltså hushållssopor, kompost och det man slänger på återvinningsstationer som vägts. Det som känns svårt är hur vi ska lyckas minska den totala vikten. Att den kommer omfördelas under året är jag rätt övertygad om. Jag är lite chockad över matavfallet som vägde hela 9,8 kg. Vi slänger alltså nästan 5kg matavfall per vecka 😰 där finns ju definitivt förbättringspotential".

#minimeringsmästarna #minimeringsmästarnaSkellefteå #nöjdpunkt

Familjen Lundqvist består av Elin och Hannah. Elin delar sina upplevelser på Facebook. Så här skrev hon när den första vägningsperioden var över: "2 veckor med att väga hushållets avfall till ända. Och ganska överraskad över hur lite avfall man faktiskt åstadkommer på 2 hela veckor. Det enda avfall jag behövt tömma är matavfallet och att kattens avfall är en stor bov i restavfallet! Men jag tröstar mig med att vi använder träpellets istället för lera så det är bra förbränning i alla fall!"

#minimeringsmästarna #minimeringsmästarnaSkellefteå #nöjdpunkt

Familjen Lindgren Bergmark består av Åsa, Petter och Lottie (sen ingår även hunden Desmond så klart). Här första inlägget på Instagramkontot då de fått besked om att de var utvalda: "Här är vi! Petter, Åsa ,Lottie och hunden Desmond! Vi hade turen att bli en av fem familjer i vår kommun som valdes ut att få delta i tävlingen minimeringsmästarna. Vi ska lära oss att tänka klimatsmart, sopsortera i världsklass och kanske minska vårt avfall till zerowaste?? Följ med på vår resa så hoppas vi att vi kan inspirera!😃 Kan vi så kan alla!

#minimeringsmästarna #minimeringsmästarnaSkellefteå #nöjdpunkt

Familjen Classon Sundin består av Isak, Madelene, Liam, Elvin samt Juni. Här ett inlägg på Instagramkontot där de inser att vägningen av avfallet fått upp ögonen för annat: "Middagsförberedelser. Förr såg vi maten, nu ser vi bara plasten... En av många nötter att knäcka är att få vardagen att gå ihop med så lite avfall som möjligt. Just nu (men erkänner att blodsockret är lite lågt pga maten är inte klar än) känns det så galet svårt. Hur planerar ni andra förvärvsarbetande dundertrötta människor era middagar för att få det så klimatbra som möjligt?

#minimeringsmästarna #minimeringsmästarnaSkellefteå #nöjdpunkt

Familjen Hedström består av Elisabet, Pelle, Hanna och Jonatan. Här en reflektion hämtad från familjens instagramkonto, (bilderna som nämns ser du inte här): "Igår var vi på det första fysiska mötet med Minimeringsmästarna och fick träffa de andra familjerna som deltar i tävlingen. Det var mycket trevligt och givande att utbyta reflektioner och tips med varann. Vi lyssnade på en intressant föreläsning om Hållbar konsumtion med Fredrik Warberg. Du hittar den på Youtube! Bild 2 påminde mig om västvärldens överdrivna konsumtion. Gulp 🙉 det slog mig också hur jag tänker kring konsumtion. Att det enda jag har fokuserat är att hitta den mest prisvärda prylen/klädesplagget. I princip allt jag köper är nytt och jag har inte haft en enda tanke på vilken miljöpåverkan den nya prylen/klädesplagget har. Minns en gång när jag fick arga kommentarer av sonen när jag köpt en ny hockeyhjälm eftersom det fanns begagnade på secund hand. Då var han 10 år och hade redan förstått vad hållbar konsumtion handlar om 😀 Vad är hållbar konsumtion för dig?

#minimeringsmästarna #minimeringsmästarnaSkellefteå #nöjdpunkt

Kolla in de intressanta teman som följer minimeringsmästaråret

Hållbar konsumtion oktober - december

Utmaningar :

 • Köpstopp en månad 3 p
 • Second-hand presenten 2 p
 • Inventera engångsprodukter 1 p

Matsvinn januari - februari

Utmaningar:

 • Logga ditt matsvinn 3 p
 • Bjud på restfest 2 p
 • Ta vara på resterna 1 p
 • Samt ett lokalt uppdrag - veckoplanering. 7 dagar med recept. Matsedeln ska gå ut på att få så lite svinn som möjligt, dvs att i princip allt som handlas in ska användas (förutom kryddor etc)

Farligt avfall mars - april

Utmaningar:

 • Inventera och byt ut kemikalier 3 p
 • Gör en elektronikrensning hemma 2 p
 • Husmorstips 1 p

Delande april - maj

Uppdateras när utmaningarna delats ut

Textil juni - september 2022

Uppdateras när utmaningarna delats ut

Sverigefinal oktober 2022!

Du som inte hunnit anmäla dig eller inte blivit utvald att delta i Sverigekampen kan bli digital minimeringsmästare.

 Mer information hittar du på Minimeringsmästarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Häng på och bli en digital Minimeringsmästare!

Du som inte hunnit anmäla dig eller inte blivit utvald att delta i Sverigekampen kan bli digital minimeringsmästare.

Den som följer Minimeringsmästarna på Instagram och Facebook kan också genomföra samma utmaningar som hushållen i tävlingen och har då chans att vinna mindre priser. För att ha chans att vinna behöver deltagarna göra utmaningar, dela på sociala medier och rapporterna in på minimeringsmästarnas hemsida. Digitala minimeringsmästare = poäng till kommunen. De kommunerna med flest digitala följare per deltagande hushåll får extra poäng.

Så här gör du.

 • Följ Minimeringsmästarna på Instagram eller Facebook.
 • Genomför de utmaningar som postas under året
 • Dela med dig av hur du genomförde utmaningen genom att lägga upp en bild eller film på Facebook eller Instagram när du genomför utmaningen.
 • Tagga @minimeringsmastarna och gärna #minimeringsmastarnaSkellefteå
 • Rapportera in på hemsidan Länk till annan webbplats. och var med i utlottningen av mindre priser
 • Viktigast av allt - ha roligt!

Mer information hittar du på Minimeringsmästarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Tillsammans når vi en #nöjdpunkt

Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till, pengarna försvinner till höger och vänster och samtidigt så läser vi nyheterna om att vi befinner oss i en rådande klimatkris. Får du ångest? Det är du inte ensam om. Men hur ska vi göra för att vända på steken? Hur når vi punkten där vi är nöjda och tillfreds med det vi redan har och får mer tid för familj och vänner?

Ja, då kan man hänga på Minimeringsmästarna. ​I år deltar över sextio kommuner och Skellefteå kommun är en av dem. För de hushåll som valts ut kommer vi att ordna lokala träffar och ge stöd och inspiration under hela resan. Hushållen kommer att genomföra utmaningar utifrån de olika teman som träffarna har. Följ oss gärna på social media genom att söka på #minimeringsmastarna. Häng på Skellefteås hushåll och dela gärna deras inlägg framöver. Vi kan lova att det blir ett både roligt och lärorikt år. I oktober 2022 utses både Sverigevinnare och Skellefteå kommunvinnare.

Senast uppdaterad: