Socker i mat och tillbehör

Skellefteå kommun följer Livsmedelsverkets riktlinjer som finns kring socker i maten för barn och unga. Här kan du läsa vad det innebär.

Förskola och skola bör begränsa sockerrika livsmedel som

  • saft
  • läsk
  • godis
  • glass
  • kakor

Söta mellanmål eller efterrätter bör inte serveras mer än tre-fyra gånger per termin. Högtider och barnens födelsedagar kan firas på många olika sätt utan att det bjuds på sötsaker men många avdelningar väljer också att servera sötare mellanmål som ett samlat firande för barn som fyllt år under den senaste månaden.

Söta livsmedel bidrar med mycket energi men är mest ”tomma kalorier”. Barn som äter och dricker mycket sött kan få svårt att få i sig de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Socker och småätande ökar också risken för karies.

Ketchup och sylt innehåller en mindre mängd socker men är viktiga tillbehör och ska därför erbjudas till våra matgäster i rimliga mängder.

Senast uppdaterad: