Mat i förskolan

I den kommunala förskolan får ditt barn mat lagad från grunden på fina råvaror. Vi är stolta över vår mat, som inte bara är väldigt god utan också består av hög andel närproducerade råvaror och är snäll mot klimatet.

I förskolan serveras barnen frukost, lunch och mellanmål. Ibland lagas maten utomhus på murrikka och barnen kan bjudas på mos eller sylt, t ex till grötfrukosten, som de tillsammans med kökspersonalen kokat på bär och frukt från förskolans egna gård.

Frukost i förskola

Varje kök planerar själva för frukost- och mellanmålsmatsedel. Grunden är olika sorters grötfrukost (t ex havre-, grahams- eller mannagryn) eller filfrukost. Till gröten serveras sylt eller mos och när det är fil så serveras bär eller frukt och på sidan hårdbröd, pålägg och skivade grönsaker.

Ibland serveras också mjukt bröd och då är det oftast bakat i köket, ibland tillsammans med de äldre barnen.

Lunch

För att lära barnet hur en bra måltid ser ut tar vi hjälp av tallriksmodellen.

  • En stor del är grönsaker och rotfrukter
  • En stor del är potatis, pasta, ris eller liknande
  • Den lilla delen är kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariskt alternativ.

Tallriksmodellen beskriver innehållet i en hel måltid och proportioner mellan de olika delarna på tallriken - inte mängden mat (som kan skilja sig mycket mellan olika barn).

Måltiden kompletteras med bröd, smörgåsmargarin och vatten eller lättmjölk.

Mellanmål

Här får kockarna låta all sin matkreativiteten flöda då mellanmålet är ett perfekt tillfälle att ta tillvara på mat som blivit över från övriga måltider. Det kan bli ingredienser i ett brödbak, en dipp, en matig muffins eller ett spett och kan passa in under alla våra olika kategorier av mellanmål: bas, förstärkt eller sötare mellanmål.

 

Basen är bröd, hårt eller mjukt, med pålägg, frukt och mjölk. Ibland serveras smoothies, fil eller yoghurt med flingor eller bär.

Förstärkt mellanmål serveras när det t ex varit soppa till lunch. Då kan mellanmålet vara t ex korv med bröd, varma smörgåsar, pizzabullar eller liknande.

Några tillfällen varje termin kan också ett sötare mellanmål serveras.

Specialkost

Om ditt barn är i behov av specialkost av medicinska skäl, dvs allergi/intolerans/överkänslighet, behöver du som vårdnadshavare lämna in ett intyg till förskolan. Intyget ska vara utfärdat av legitimerad vårdpersonal. Ingen annan anmälan behövs.

Du behöver meddela förskolan om ditt barn har behov av vegetarisk kost, vegankost eller kost fri från exempelvis fläskkött eller inälvsmat. Du fyller i blanketten för Specialkost av icke medicinska skäl, och lämnar den till förskolan. Ingen annan anmälan behövs.

Ladda ner blanketten för specialkost av icke medicinska skäl i förskolan docx, 329.4 kB.

Kostpolicy

Skellefteå kommun serverar måltider i förskolor, skolor, gymnasier, lasarett och vård- och omsorg. Syftet med kostpolicyn är att visa kommunens övergripande viljeinriktning vad gäller kvalitet och näringsriktighet på måltiderna samt måltidsmiljöerna för alla målgrupperna.

En måltid är mer än bara maten på tallriken. Därför har livsmedelsverket tagit fram Måltidsmodellen, en modell som kan användas för att skapa måltider av hög kvalitet utifrån ett helhetsperspektiv. Skellefteå kommuns kostpolicy utgår från denna modell.

Skellefteå kommun tycker att det är viktigt med mat som är lagad från grunden. Maten tillagas därför så nära gästen som möjligt och så långt som möjligt med närproducerade och svenska råvaror och detta gör att användning/servering av hel- och halvfabrikat minimeras.

Läs mer om den goda måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

I Skellefteå kommun tycker vi att det är viktigt med maten och måltiderna. Måltiderna ska därför ses som en viktig och naturlig del av verksamheten samt som en resurs i det pedagogiska arbetet och i omvårdnaden.

Matgästerna ges möjlighet att framföra sina åsikter och önskemål angående maten och måltidsmiljön via matråd, sociala medier och liknande.

Läs mer om den integrerade måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

I Skellefteå kommun bidrar de måltider som serveras till att skapa kunskap om hälsosamma matvanor bland kommunens invånare.

Näringsriktiga måltider ser olika ut för olika målgrupper. Måltidsavdelningen utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer för näring och variation. Utbudet regleras i respektive överenskommelser med Region Västerbotten, förvaltningarna utbildning och arbetsmarknad samt socialkontoret.

Läs mer om den näringsriktiga måltiden på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

I Skellefteå kommun tycker vi att det ska kännas välkomnande att komma in på våra restauranger. Måltider serveras i trivsamma miljöer där alla bemöts respektfullt och vi samverkar för gemensam trivsel.

Vi vill att det ska finnas tillräckligt med tid för måltiderna och våra matgäster får ta för sig själva av det som erbjuds.

För alla matgäster och anhöriga finns menyer lättillgängliga via exempelvis kommunens hemsida och sociala medier men även på plats i våra restauranger.

Läs mer om den trivsamma måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

I Skellefteå kommun har personal som hanterar livsmedel och serverar måltider rätt kunskaper om livsmedelshygien.

Specialkost tillhandahålls till de matgäster som av medicinska orsaker inte kan äta den ordinarie maten.

Kärnverksamheterna ansvarar för att matgästerna får rätt mat genom en beställning till måltidsavdelningen. Inom Region Västerbotten, förvaltningarna utbildning och arbetsmarknad samt socialkontoret finns därför rutiner som säkerställer att matgäster med allergi och överkänslighet får rätt mat.

En god kommunikation och ett nära samarbete mellan personal som tillagar maten och personal i kärnverksamheten utgör en viktig del av säkerheten kring måltiderna.

Här kan du läsa mer om specialkost och göra en anmälan till din skola

Läs mer om den säkra måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

I Skellefteå kommun väljer vi livsmedel med så liten miljöpåverkan som möjligt vilket innebär närproducerade och svenska livsmedel i första hand. Vi följer upphandlingsmyndighetens kriterier för djurskydd, miljö och etiska frågor när vi köper in livsmedel.

Skellefteå kommuns verksamheter arbetar på ett sätt som bidrar till att matsvinnet blir så litet som möjligt. Våra matgäster stora som små, gamla som unga är också en del av vårt hållbarhetsarbete.

Vi källsorterar avfall så långt det är möjligt och matavfall blir biogas.

Läs mer om miljösmarta måltider hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Läs mer om...

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Senast uppdaterad: