Vanliga frågor och svar
Här finns vanliga frågor och svar om dina rättigheter och skyldigheter som konsument.
Har du köpt bilen av en bilhandlare gäller konsumentköplagens regler. Nya bilar har ofta garantier som ger ett större skydd.
Läs mer om att köpa bil av bilhandlare. Länk till annan webbplats.
Har du köpt bil av en privatperson är du inte skyddad på samma sätt som när du köper av bilhandlare. Ett grundskydd finns i köplagen, men i första hand gäller det du och säljaren har kommit överens om.
Läs mer om att köpa bil av privatperson. Länk till annan webbplats.
Om du ska renovera eller bygga om hemma och vill anlita hantverkare finns det en del saker att tänka på. För att undvika missförstånd är det viktigt att du och den du anlitar lägger tid på att prata igenom uppdraget noga. Skriv sedan ett avtal tillsammans.
När du e-handlar ifrån ett annat EU-land är du alltid garanterad en viss skyddsnivå.
Läs om att handla på nätet inom EU. Länk till annan webbplats.
När du handlar från ett icke EU-land gäller andra regler än om du handlar inom EU. Bland annat får du betala tull och andra avgifter.
Läs om att handla på nätet utanför EU. Länk till annan webbplats.
Har du handlat från ett företag på nätet som utger sig för att vara svenskt? Har du senare upptäckt att varan skickats till dig från ett land utanför EU? Har du behövt betala extra avgifter? Då kan du ha handlat från ett företag som sysslar med dropshipping.
Läs mer om dropshipping. Länk till annan webbplats.
Krav på skriftligt JA från dig och möjlighet att ångra ditt köp är några av de rättigheter du har när ett företag ringer upp dig för att sälja något. Om du får en faktura på något du inte köpt - bestrid!
På nätet och framför allt i sociala medier är det vanligt med erbjudanden på billiga produkter som leder till kostsamma prenumerationer eller abonnemang. Om det inte var tydligt att erbjudandet hörde ihop med ett abonnemang är det inte säkert att du är bunden vid avtalet.
Läs mer om så kallade abonnemangsfällor. Länk till annan webbplats.
Du har rätt att ångra ditt köp när du köper något på nätet, av en telefonförsäljare eller om du ingår ett avtal med en säljare utanför säljarens affärslokaler (tex vid hemförsäljning).
Läs mer om ångerrätt Länk till annan webbplats..
När du handlar i en butik har du ingen rätt att ångra köpet. Öppet köp och bytesrätt är frivilligt för butikerna att lämna till sina kunder.
Läs mer om öppet köp och bytesrätt Länk till annan webbplats.. Länk till annan webbplats.
Om du har fått en faktura som du anser är felaktig kan du antingen bestrida hela eller delar av fakturan eller betala den under protest.
Att reklamera innebär att du kontaktar säljaren och berättar vad som är fel med den vara eller tjänst som du har köpt och kräver att säljaren rättar till felet.
Läs mer om att reklamera en vara eller en tjänst. Länk till annan webbplats.
I Sverige har du alltid tre års reklamationsrätt. Inom övriga EU har du, enligt ett EU-direktiv, minst två år på dig att reklamera. Läs mer om att reklamera här. Länk till annan webbplats.
Utanför EU gäller andra regler, läs mer om det här. Länk till annan webbplats.
Mycket kan hända när du ska ut och resa. Ditt flyg eller tåg kan bli försenat, eller du kanske får problem med ditt hotell eller paketresearrangören.
Läs om vilka rättigheter du har i olika resesituationer. Länk till annan webbplats.
Att värdera bilen på nätet kan vara ett snabbt sätt att få en prisuppskattning på en bil, men det är lätt att bli lurad. Något du tror är gratis kan visa sig kosta mycket pengar.
Läs om dina rättigheter när du fått problem med en bilvärdering på nätet. Länk till annan webbplats.
Här nedan hittar du information om dina rättigheter och vad som är bra att tänka på när du ska köpa eller hyra bostad.
Hallå konsument - om boende Länk till annan webbplats.
Konsumentlagstiftningen gäller inte vid ett köp mellan privatpersoner. Det innebär att du inte har samma rättigheter som när du handlar av ett företag.
När du köper något av en privatperson gäller köplagen. Den är inte tvingande, vilket betyder att du och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än vad lagen säger. Säljaren kan exempelvis välja att sälja en begagnad vara i befintligt skick.
Vi konsumentvägledare kan inte ge råd när det handlar om köp mellan privatpersoner. Men du kan läsa mer om vad som gäller i länken nedan.
Läs mer om köp mellan privatpersoner Länk till annan webbplats.
Om en butik upphör eller går i konkurs kan du inte räkna med att kunna använda presentkort och tillgodokvitton. Men det kan se lite olika ut, bland annat beroende på om butiken tillhör en stor kedja eller inte.
Om du vill reklamera en vara du köpt i en butik som inte längre är i drift, kan du vända dig till butikens leverantör eller varans tillverkare.
Läs mer om vad som gäller vid konkurser. Länk till annan webbplats.
Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en myndighet. De fattar beslut som är en rekommendation om hur en tvist mellan en privatperson och ett företag lösas. Innan du anmäler ärendet måste företaget sagt nej till ditt krav. Det kostar 150 kr att göra en anmälan till ARN.
Läs mer om att göra en anmälan till ARN Länk till annan webbplats.