Nybyggnadskarta
Nybyggnadskartan visar din fastighets gränser, markhöjder, befintliga byggnader, och anslutningspunkter för vatten och avlopp m.m. En nybyggnadskarta används som underlag till den situationsplan som du ska bifoga med din bygglovsansökan.
När behövs en nybyggnadskarta?
I de riktlinjer för nybyggnadskarta som Bygg- och miljönämnden har antagit står det att nybyggnadskarta krävs vid nybyggnad av huvudbyggnad.
Nybyggnadskarta krävs dock inte om:
- Huvudbyggnaden är mindre än 50 kvm.
- Det gäller en ersättningsbyggnad med likvärdig storlek som ska placeras på samma plats som den tidigare huvudbyggnaden
Om du inte behöver en nybyggnadskarta, ska du ändå skicka in en fackmässig situationsplan som även visar nya och befintliga markhöjder (lokal höjdsättning). Till skillnad från en nybyggnadskarta kan vem som helst ta fram dessa uppgifter.
För att visa befintliga markhöjder, välj en fast punkt som nollpunkt, till exempel golvhöjden på en befintlig byggnad. Redovisa markens nivå i förhållande till nollpunkten. Flera punkter på tomten och intill den nya byggnaden ska visas. Om marknivån ska ändras, ange också de nya höjderna i förhållande till den befintliga marknivån.
Titta gärna på våra exempelritningar och även exempel på situationsplaner innan du skickar in din bygglovsansökan: Ritningar och andra handlingar - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vem får göra nybyggnadskartor?
Nybyggnadskartor görs av kommunens geodataverksamhet.
Giltighetstid för nybyggnadskartor
En nybyggnadskarta gäller i två år. Bygglovhandläggare har möjlighet att kräva aktualisering om, under giltighetstiden, förutsättningarna har förändras.
Nybyggnadskartan som grund för situationsplanen
Med hjälp av din nybyggnadskarta kan du rita den situationsplan som du också ska skicka med bygglovsansökan.
För att göra det enklare för dig att göra situationsplanen kan vi på Geodataverksamheten, när vi ändå utför mätningar till nybyggnadskartan, mäta in den plats på tomten där du har tänkt placera din byggnad. Det du behöver göra inför detta är att markera platsen där byggnadens hörn kommer att hamna. Som markering kan du exempelvis använda käppar. De inmätta markeringarna kommer att synas på din nybyggnadskarta och fungerar som ett stöd när du gör situationsplanen. Glöm inte att meddela oss om du vill att vi ska mäta in dina markeringar.
Hur beställer jag en nybyggnadskarta?
En nybyggnadskarta beställer du enklast via vår e-tjänst. Du kan även få en blankett genom att kontakta kundtjänst. Om du är osäker på om du behöver en nybyggnadskarta till din bygglovsansökan kan du kontakta bygglovsavdelningens rådgivning innan du beställer.