Teknikprogrammet

Teknik är det idealiska programmet för tjejer och killar som gillar teknik och kreativt skapande.

Teknikprogrammet passar dig som vill arbeta med tekniska lösningar, utveckla det logiska tänkandet, arbeta i projektform och lära dig förstå hur det du gör påverkar andra människor och deras miljö. Du skaffar dig en innehållsrik verktygslåda för vidare studier och kommande arbetsliv.

Programmet är en högskoleförberedande utbildning med inriktning mot teknik, arkitektur, produktionsteknik, design och IT. Du får särskild behörighet till många högskoleutbildningar.

Sök programmet (Länk till annan webbplats)

Sökkod: TE

Alla elever läser första året gemensamt. Till årskurs två gör du ett inriktningsval. Redan nu när du söker med koden TE är det bra att du väljer inriktning. Valet är ett önskemål och vi kan inte garantera att du kommer med på den inriktningen. På våren årskurs 1 görs det slutgiltiga inriktningsvalet utifrån de gymnasiebetyg du fått första terminen.

Design och produktutveckling

Du lär dig att lösa designproblem med skisser och enkla modeller. Materialval och arbetssätt tränar du dig att sköta självständigt. Du utvecklar färdigheter i datastyrd design och konstruktion. Sökkod: TEDES

Informations- och medieteknik

Du lär dig datorkommunikation, programmering och webbutveckling.

Produktionsteknik

Du får kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Du lär dig behandla automation, och att se sammanhangen i produktionsprocessen och dess produktionsutrustning.

Samhällsbyggande och miljö

Du får kunskap om samhällsbyggande, arkitektur och miljö. Du lär dig att se på byggandet ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Teknikvetenskap

Du får kunskaper om hur man arbetar för att utveckla teknik. Inriktningen är främst till för dig som tänker fortsätta studera på högskolans tekniska utbildningar.

TE4

Du som går teknikprogrammet har också möjlighet att utbilda dig till gymnasieingenjör genom att söka ett fjärde år. Skellefteå erbjuder TE4 inom inriktningen Produktionsteknik i nära samarbete med företag som Boliden-Rönnskär, Northvolt och Skellefteå Kraft.

Läs mer om TE4 här

Programmet kan kombineras med nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU eller/och lokal idrottsutbildning, LIU.

Läs mer om NIU och LIU

Nyttig information

Viktigt att veta

Baldergymnasiet

Elin Johansson

  • Barn och fritidsprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • Teknikprogrammet
  • Teknikprogrammets fjärde år

Karin Åström

  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Vård- och omsorgscollege

Karita Sandström

  • Anpassad gymnasieskola

MarieLouise Nordlund

  • El- och energiprogrammet
  • Introduktionsprogram – språkintroduktion, individuellt alternativ, yrkesintroduktion, programinriktat val

Kontakta Kundtjänst, kundtjanst@skelleftea.se eller 0910-73 50 00, så förmedlar de kontakt till rätt vägledare.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se