Betyg på VUX

Du får betyg när du studerar på komvux. Här kan du läsa mer om olika betygsdokument samt hur du beställer betyg från komvux.

På komvux kan du läsa till en gymnasieexamen. Det kan antingen vara en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Du kan också i vissa fall ta ut ditt slutbetyg om du har betyg från tidigare betygsystem. Du kan använda dina poäng från kurser, yrkesutbildning, lärlingsutbildning och i vissa fall validering/prövning, i en gymnasieexamen eller ett slutbetyg.

Tänk på att du själv måste kontakta CV – Centrum för vägledning för att göra en studieplanering eller för att begära att din gymnasieexamen eller ditt slutbetyg ska utfärdas.

Gymnasieexamen från komvux

En gymnasieexamen kan vara en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Du påbörjar din planering tillsammans med en studie- och yrkesvägledare och följer kontinuerligt upp dina studier och uppdaterar din individuella studieplan tillsammans med denne under din studietid. Observera att du själv måste begära att ditt examensbevis utfärdas genom att kontakta CV – Centrum för vägledning.

Slutbetyg från komvux

Regeringen har beslutat att förlänga möjligheten att få slutbetyg från Komvux fram till den 1 juli 2025. Den möjligheten skulle ha upphört den 1 juli 2021 men på grund av förändringar inom komvux under Covid-19-pandemin har regeringen beslutat att förlänga möjligheten.

För att kunna ta ut ett slutbetyg måste du ha minst ett betyg med den gamla betygsskalan (MVG, VG, G eller IG). För mer information, kontakta CV – Centrum för vägledning.

Så här beställer du utfärdande av din examen/ditt slutbetyg:

Kontakta CV – Centrum för vägledning när du fått betyg i din sista kurs och berätta att du vill få examen/slutbetyg utfärdat. Kontaktuppgifter till CV hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

OBS! Om du har sökt utbildning på universitet/högskola med utbildningsstart hösten -22 och behöver få din examen eller ditt slutbetyg utfärdat och inskickat till antagning.se behöver du kontakta CV senast den 7 juni för att vi garanterat ska hinna utfärda den. Detta gäller även om du inte hunnit få dina sista kurser betygsatta eftersom vi då kan påbörja underlaget som krävs.

Om du avslutade gymnasiet utan ett examensbevis/slutbetyg och nu har kompletterat med kurser från VUX för att färdigställa dina gymnasiebetyg är det viktigt att du också begär ut din examen/slutbetyg. Annars är du i de allra flesta fall inte behörig till högskola/universitet även om du tekniskt sett läst tillräckligt många poäng och rätt kurser.

Så här beställer du ett utdrag ur betygskatalog

Du kan också beställa ett "Utdrag ur betygskatalog" efter avslutade kurser på VUX i Skellefteå. Du bestämmer själv vilka betyg du vill ha med i ditt betygsdokument. I ett utdrag ur betygskatalog kan du bara ta med kurser du har läst inom komvux. Om du är ute efter betyg från ungdomsgymnasiet ska du vända dig till den gymnasieskola du läste på.

Det finns olika sätt att beställa utdrag ur betygskatalog för dina avslutade kurser på VUX. Så här kan du göra:

  • Skicka ett mail till kundtjanst@skelleftea.se. Uppge ditt personnummer och vilka betyg du önskar.
  • Besök receptionen på VUX på Laboratorgränd 3, 931 77 Skellefteå.
  • Ring kundtjänst på 0910- 73 50 00

Observera att ett slutbetyg eller examensbevis inte kan utfärdas enligt ovan. Kontakta en studie- och yrkesvägledare för mer information om du vill utfärda en examen eller ett slutbetyg.

Så här får du ditt betyg

  • Betyget skickas via mejl
Senast uppdaterad: