Språkintegrerad yrkesutbildning Hotell och måltid (SY-HM)

Ansökan stängde 18 December 2023

En utbildning i samarbete med Astar.

Utbildningen vänder sig till dig som lägst har uppnått SFI nivå C.

Utbildningen innehåller kurser från hotell- och turismprogrammet utformat för enklare arbete inom besöksnäringen. Du läser också kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet utformat för arbete med matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet. Du får kunskaper om exempelvis matlagning, servering, service, bemötande och livsmedelshygien.

Efter utbildningen kan det bli aktuellt med två olika påbyggnader.
Restaurang – Matlagning 2
Hotell – Logi samt mat och dryck i kombination

Vi förbehåller oss rätten att uppdatera informationen löpande.
Utbildningen startar under förutsättning att erforderliga beslut tas.

Behörighet

  • Utbildningen vänder sig till dig som lägst har uppnått SFI nivå C.
  • Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.

    Om du saknar betyg på den motsvarande nivå som anges i behörighet, finns möjlighet att styrka dina språkkunskaper genom ett nivåtest, läs mer på Nivåbedömning Länk till annan webbplats. och följ anvisningarna.

    Under 2024 är samtliga yrkesutbildningar riksrekryterande.
    Är du folkbokförd i en annan kommun än Skellefteå kommun, kan du under 2024 ansöka och delta i utbildning i Skellefteå utan ett godkännande från din hemkommun.

Upplägg

  • Utbildningen sker i Skellefteå på plats i klassrum. I utbildningen ingår klassrumsundervisning, studiebesök, praktik och självstudier.
  • För att uppnå en fullständig yrkes- eller gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser.

Studietid

    • Utbildningen är på heltid och omfattar 970 poäng på gymnasienivå
    • Utbildningen pågår 5 februari 2024 – 7 februari 2025
    • Studieperiod 1: 5 februari 2024 - 5 juli 2024, 450 poäng
    • Studieperiod 2: 12 augusti - 7 februari 2025, 520 poäng
    • Studieuppehåll 240708-240809

    Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för de kostnader som kan uppstå under din utbildning som exempelvis studielitteratur och resor till och från praktikplatsen.

Kursplan

Kursplan
KursKursplanPoäng

Digital kompetens

KGYORI11G

50

Arbetsliv och arbetsmarknadKGYORI11H50

Besöksnäringen

AKTBEO0

100

Frukost och bufféservering

SERFRU0

100

Livsmedels- och näringskunskapLIVLIV01100
Matlagning 1MALMAL01100

Servering 1

SERSER01

100

Service och bemötande

SEVSEV01

100

Hygien

HYGHYG0

100

Yrkessvenska

KGYORI21F

170


Ansökan

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Att bifoga i din ansökan

I din ansökan bifogar du följande via funktionen "Bifoga dokument" i ansökningsformuläret. Skanna eller fotografera handlingarna:

  • Dina betyg/intyg

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Antagningsbesked skickas via e-post. Viktigt är att du uppger korrekt e-postadress och telefonnummer i din ansökan.

Urval av de sökande sker utifrån:

  • Angivna behörighetskrav
  • Gällande lagstiftning

Läs mer här om hur antagning och urval går till, klicka på boxen Antagningsregler
Använd den inbyggda webböversättaren för att få texten till engelska 
eller annat språk.

Har du frågor?

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
Astar, Fredrik Eklund på telefonnummer 070-603 33 15 eller e-post fredrik.eklund@astar.se.

Har du frågor om antagningen, kontakta:
Mejla cv@skelleftea.se eller ring 0910-73 50 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller via formuläret Fråga - CSN Länk till annan webbplats.

Vill du ha vägledning eller stöd med att ansöka om studiemedel, kontakta:
Centrum för studievägledning, CV, där kan du boka tid för personlig vägledning, hitta öppettider och kontaktuppgifter.

Senast uppdaterad: