Gårdsförsäljning av alkohol
Du som är en småskalig, oberoende producent av alkoholdrycker kan efter prövning beviljas försäljningstillstånd för den alkoholdryck du producerar. Från och med 1 juni 2025 blir det möjligt med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige, enligt den nya lagen som gäller i sex år.
- Sökande bolag och de som bedöms utgöra personer med betydande inflytande i bolaget ska vara personligt och ekonomisk lämpliga. Detta kontrolleras med bland annat polis, Skatteverket och Kronofogden.
- Tillverkaren är ekonomiskt och juridiskt oberoende av andra alkoholtillverkare.
- Tillverkarens årsproduktion inte överstiger en viss volym.
- Följande gränser finns för småskalig produktion:
- Sprit 75 000 liter årligen.
- Jästa alkoholdrycker med mer än 10% alkoholhalt, 200 000 liter årligen.
- Jästa alkoholdrycker med mindre än 10% alkoholhalt, 400 000 liter årligen.
- Följande gränser finns för småskalig produktion:
Viktigt att veta: Om du överskrider gränsen för någon av dessa kategorier ovan räknas du inte längre som småskalig, även om du producerar mycket lite av de andra sorterna.
- Försäljningen sker från platsen där den huvudsakliga tillverkningen sker.
- Vin tillverkas av druvor från tillverkarens egna odlingar.
- Försäljning får endast ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang med koppling till drycken som säljs. Vid arrangemanget ska information ges om alkoholens skadeverkningar.
- Försäljningen ska ske från ett avgränsat utrymme som tillverkaren själv ansvarar för. Det behöver inte vara en lokal inomhus.
- Egenkontrollprogram ska lämnas in i samband med ansökan till Skellefteå Kommun.
- Åldersgränsen är 20 år, som vid all detaljhandel med alkohol.
- Det finns begränsningar för hur mycket varje person får köpa. Efter deltagande i besökarrangemang får varje deltagare över 20 år köpa max 0,7 liter sprit, och tre liter vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker.
- Flera tillverkare får inte dela utrymme för försäljning. Däremot får själva tillverkningslokalen delas.
- Försäljning får ske mellan klockan 10.00 och 20.00, alla dagar i veckan.
Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person måste alltid vara på plats vid försäljning. - Priset på dryckerna får inte vara lägre än tillverkningskostnaden plus ett skäligt påslag.
Följande handlingar kommer behöva lämnas in i samband med ansökan:
- Registreringsbevis från Bolagsverket.
- Handlingar som styrker ägandeförhållandena (ex, aktiebok, bolagsavtal m.m.).
- Registerutdrag från Skatteverket.
- Volymrapport över senaste årets produktion.
- Beslut från Skatteverket att sökande är godkänd upplagshavare av alkoholdrycker.
- Livsmedelsregistrering.
- Planritning över produktionslokalerna där besöksarrangemang kommer ske samt planritning med markerad yta där försäljning av alkoholvaror ska ske.
- Handlingar som beskriver besöksarrangemanget.
- Egenkontrollprogram (för vad programmet ska innehålla, se Folkhälsomyndighetens riktlinjer). Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats
Länk till annan webbplats.
- Hyresavtal eller äganderätt till lokalerna där produktion och försäljning ska ske.
Enligt alkoholförordning (2010:1636) ska kommunen fatta beslut i ett ärende om serveringstillstånd eller gårdsförsäljningstillstånd inom fyra månader från det att en fullständig ansökan har kommit in till kommunen. Om det är nödvändigt på grund av utredningen av ärendet får handläggningstiden förlängas med högst fyra månader. Sökanden ska informeras om skälen för att handläggningstiden förlängs innan den ursprungliga tidsfristen har gått ut.
Ett beslut att förlänga handläggningstiden får inte överklagas.
I 8 § lagen (2009:1079) om tjänster på den inre marknaden finns bestämmelser om att mottagningsbevis ska skickas till sökanden när en fullständig ansökan har kommit och om innehållet i ett sådant bevis.
Egenkontrollprogram
Den som får tillstånd måste ha ett egenkontrollprogram för att säkerställa att reglerna för försäljning följs. Programmet ska skickas in tillsammans med ansökan om tillstånd till Skellefteå kommun.
För information om egenkontrollprogrammet, se Folkhälsomyndighetens föreskrifter här: www.folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats.
Besöksarrangemanget
Folkhälsomyndigheten har gett ut föreskrifter gällande besöksarrangemanget. Föreskrifter är bindande och sökande är skyldig att följa dessa.
Du hittar dessa här: www.folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats.
Provsmakning
Den som har tillstånd för gårdsförsäljning får erbjuda provsmakning av sina produkter i samband med försäljning.
Det krävs inget särskilt provsmakningstillstånd.
Kunskapsprovet
När ansökan har lämnats in bedömmer handläggare på kommunen vilka som utgör personer med betydande inflytande i bolaget som ska skriva Folkhälsomyndigetens kunskapsprov. 50 % av de som bedöms utgöra personer med betydande inflytande ska ha godkänt resultat för att tillstånd ska kunna beviljas.
Du bokar själv tid för kunskapsprovet via Skellefteå Kommuns Kundtjäntst 0910-73 50 00, knappval 3. Avgift för kunskapsprovet tas ut i samband med provtillfälle.
Tillsyn och avgifter
Skellefteå kommun bedriver tillsyn av de som beviljas försäljningstillstånd.
Avgifterna gäller för 2025, nivåerna kan justeras årligen:
- Ansökningsavgift gårdsförsäljningstillstånd 9792 kr
- Årlig fast tillsynsavgift 5000 kr
- Avgift för Kunskapsprov (inklusive två omprov) 2448 kr
- Timavgift 1224 kr.