Röstmottagare

Att arbeta som röstmottagare innebär att du är en betydelsefull del av det svenska demokratiska systemet. Du ska ha ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt, en förmåga att vara serviceinriktad samt mycket hög noggrannhet.

Din uppgift är att medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Valkansliet ser gärna att personer med språkkunskaper utöver svenska och engelska anmäler sig. Arbetet är arvoderat.

Arvoden för röstmottagare

Uppdrag innan valdagen
UppdragArvode
Utbildning400 kronor
Förtidsröstning200 kronor / timme (vardag)250 kronor / timme (lördag, söndag)
Uppdrag under valdagen
UppdragArvode
Röstmottagare i vallokal2500 kronor
Vice ordförande i vallokal3500 kronor
Ordförande i vallokal4000 kronor
Röstmottagare i röstningslokal* (3 timmar)1300 kronor
Ordförande i röstningslokal* (3 timmar)2000 kronor
Jourhavande röstmottagare valdagen450 kronor

*Röstningslokal är en förtidsröstningslokal som är öppen under valdagen.

Viktigt att veta om arvodet

 • Skatt dras på arvodet. Skattesatsen baseras på din årliga inkomst.
 • Om du arbetar i röstnings- eller vallokal på valdagen är iordningsställandet av lokalen inför och efter valdagen inkluderat i ditt fasta arove.
 • Om du arbetar i röstningslokal under förtidsröstningsperioden (ej valdagen):
  • Iordningsställandet av lokalen är arvoderat och du anger det som arbetade timmar när du rapporterar din arbetade tid.
  • Du får endast arvode för de timmar som du har schemalagts.

Kilometerersättning

Om du kört bil till din röst- eller vallokal, samt utbildningen, kan du ansöka om milersättning. Milersättning utgår även för dig som har kört röster under valdagen eller valnatten. Ersättningen är 2,50 kr/km.

Utbildning

Både nya röstmottagare och de som tidigare arbetat ska genomgå en obligatorisk utbildning som är arvoderad.

Eftersom utbildning är en del av uppdraget som röstmottagare, utgår inget arvode om utbildningen har genomförsts men du inte kan arbeta som röstmottagare efteråt.

Jourhavande röstmottagare

Om du är placerad som jourhavande röstmottagare får du arvode för utbildning samt jour. Om du blir utringd och arbetar får du ett fast arvode på 2 500 kr samt arvode för utbildning.

Observera att du inte har rätt till arvode, varken för genomförd utbildning eller jour, om du inte är nåbar eller tackar nej om du blir tillfrågad att arbeta.

Utbetalning

Om du har skickat in ditt underlag innan den 15 juli kommer arvodet utbetalas senast 27 september. Om underlaget skickas innan den 15 augusti kommer arvodet utbetalas senast 27 oktober, och så vidare.

Röstmottagare som arbetar i röstningslokal under förtidsröstningsperioden (inte förtidsröstning på valdagen) ska ha tillgång till systemet "Valid" för att kunna skriva ut dubblettröstkort till väljare som inte har sitt röstkort som skickats hem till dem.

Du kommer att läggas till i systemet av valkansliet och då får du en verifieringslänk skickat till din e-post. Då följer du manualen nedan för att aktivera ditt konto.

Krav på dig som röstmottagare

 • Du ska ha fyllt 18 år på valdagen
 • Du ska kunna prata svenska, men vi vill gärna få in fler språkkunskaper.
 • Du behöver ha tillgång till en dator och en e-postadress då Valkansliet främst kommunicerar via e-post. Även en del av Valmyndighetens utbildning ska göras på dator.
 • Du behöver ha ett Bank-id för att kunna logga in på fliken "Min sida". Där kommer du t.ex. kunna administrera dina kontaktuppgifter och ändra din utbildningsdag.
 • Du behöver kunna använda en smartphone, surfplatta eller dator under tiden som röstmottagare, eftersom lägesrapporter och inventeringar från vallokalerna ska göras digitalt.

Om du inte uppfyller kraven som röstmottagare har valkansliet rätt att entlediga dig under pågående arbetsdag. Det innebär att du direkt får avsluta din tjänst.

Familjemedlemmar placeras i olika val- och röstningslokaler i så stor utsträckning som möjligt. Röstmottagare kommer placeras så nära sin bostadsadress som möjligt.

Utbildning är obligatoriskt för alla röstmottagare

Alla röstmottagare, oavsett om de har jobbat tidigare val eller inte, ska genomgå en digital ubildning och en fysisk utbildning. Utbildningarna har olika innehåll beroende om röstmottagaren ska arbeta under förtidsröstningen eller under valdagen. Ordförande och vice ordförande i vallokal får en ytterligare utbildning ämnat för dem.

Här kan du se de digitala utbildningarna (utbildning.val.se). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fullständiga uppdragsbeskrivningar beslutade av valnämnden

Klicka på filerna nedan för att ladda ner dem som PDF.

För arbete i vallokal på valdagen 9 juni

För arbete i röstningslokal (förtidsröstning) på valdagen 9 juni

För arbete i röstningslokal under förtidsröstningsperioden 22 maj - 8 juni

På Skelleftea.jobbaival.se hittar du

 • Ditt uppdrag
 • Tid för utbildning
 • Möjlighet att byta utbildning
 • Kontaktuppgifter till din arbetsgrupp

Vanliga frågor och svar om uppdraget som röstmottagare

Här finns vanliga frågor och svar.

Senast uppdaterad: