Folkhälsa
I Skellefteå arbetar vi för att skapa förutsättningar för en jämlik och jämställd hälsa för alla. För att uppnå det krävs samarbete och samverkan mellan många aktörer, till exempel mellan förskolan och hemmet, äldreomsorgen och föreningslivet, gymnasieskolan och näringslivet. Vi behöver bevara och utveckla samarbeten på nationell, regional och lokal nivå.
Skellefteå har ett folkhälsopolitiskt program. Programmet bygger på den nationella folkhälsopolitiken och regionala överenskommelser och knyter an till Agenda 2030.
Folkhälsorådet och folkhälsoprogrammet
Den svenska folkhälsopolitikens övergripande mål är att skapa förutsättningar i samhället för en jämställd och jämlik hälsa för hela befolkningen. Fokuset är att synliggöra och arbeta med de påverkbara skillnaderna i hälsa.
I Skellefteå arbetar vi med ett Folkhälsoråd. Folkhälsorådets uppdrag är att följa upp insatser och indikatorer som beskrivs i Skellefteås folkhälsopolitiska program. Folkhälsorådet består av kommunala och regional politiker och tjänstepersoner som alla bär ansvar för att följa upp aktiviteter och indikatorer som påverkar folkhälsan.
Folkhälsorådet beaktar särskilt:
- faktorer som skapar ett inkluderande samhälle och som motverkar segregation.
- faktorer som skapar psykisk hälsa och som motverkar psykisk ohälsa.
Några av utmaning som vårt samhälle har är att hälsan mellan olika grupper i samhället är förhållandevis stor och ökar. Andra utmaningar är att den psykiska ohälsan ökar och befolkningen är allt mer stillasittande.
Agenda 2030
Vi ställer oss bakom FN:s arbete med agenda 2030 och strävar mot en långsiktig hållbar utveckling. Med Agenda 2030 som hävstång kan vi utveckla hälsan genom sektorsövergripande arbete på flera nivåer.
Måbra-grupper är lokala nätverk som genomför hälsofrämjande aktiviteter på olika orter runt om i Skellefteå kommun. Måbra-gruppen finns till för de som bor på orten.
Måbra-grupperna har regelbundna träffar och anordnar hälsoaktiviteter i enighet med det folkhälsoarbete som vi bedriver inom Skellefteå kommun, i samverkan med andra företag och civilsamhället. Aktiviteter som genomförs sker tillsammans i nätverk med personer från olika arbetsplatser och organisationer på orten.
Ort | Ansvarig |
---|---|
Boliden | Amanda Lundmark |
Jörn | Ann-Sofie Burström |
Byske | Lana Marinkovic |
Bureå | Linn Albertson |
Lövånger | Josefina Roos |
Burträsk | Emma Lindmark |
Skelleftehamn | Anna-Karin Vikström |
Om du vill komma i kontakt med Måbra-gruppen på din ort så kontakta Skellefteå kommuns kundtjänst och fråga efter ansvarig på din ort.
Folkhälsorådet är det politiska forumet för att samordna och diskutera hälsofrågorna mellan kommun och region. Representanter i folkhälsorådet är politiker och tjänstepersoner från kommunstyrelsen och några av kommunens nämnder. Kenneth Fahlesson är ordförande. Ett av rådets uppdrag är att årligen följa upp arbetet med det folkhälsopolitiska programmet och följa indikatorer kring folkhälsans utveckling. Folkhälsorådet har funnits sen 1999 och träffas fyra gånger per år.
Vilka är med i Folkhälsorådet?
- kommunstyrelse
- kulturnämnd
- fritidsnämnd
- socialnämnd
- barn och grundskolenämnd
- gymnasienämnd
- bygg- och miljönämnd
- Beredning för folkhälsa och demokrati i Skellefteå och Norsjö området (region Västerbotten)
- Utskott för funktionshinder och samverkan (region Västerbotten)
- folktandvården
- psykiatri och verksamhetsutvecklingsstaben (region Västerbotten)
- tjänstepersoner från kommunen och Folkhälsoenheten.
Träffar Folkhälsorådet 2025
- 19 februari
- 3 april
- 29 augusti samt 23 oktober (förmiddagar).
Vill du bli hälsoinformatör?
Regionalt cancercentrum i norr (RCC Norr) söker under 2025 personer med utländsk bakgrund bosatta i Skellefteå kommun som vill bli hälsoinformatörer. Vi söker dig som vill lära dig mer om hälsa och tycker om att möta människor. Som hälsoinformatör sprider du kunskap på ditt modermål till andra personer i din närmiljö om hur det går att förebygga cancer.
Vad gör en hälsoinformatör?
Du informerar människor i din närmiljö på ditt modersmål och enkel svenska om vad de själva kan göra för att minska risken för att få cancer. Det kan handla om levnadsvanor och att gå på de screeningundersökningar de kallas till. Du får gå en utbildning för att lära dig mer.
Som hälsoinformatör är du inte anställd utan jobbar på uppdrag av RCC Norr. Uppdraget som hälsoinformatör pågår till och med juli 2026. Du får 200 kr per timme för den tid du arbetar i projektet. Du kan jobba några timmar i månaden och du planerar arbetet tillsammans med projektledaren. Du ingår tillsammans med andra hälsoinformatörer i ett projekt som sker i samverkan mellan RCC Norr och Skellefteå kommun.
Du behöver:
- Ha utländsk bakgrund och kunna informera på ditt modersmål och enkel svenska (SFI svenska grund D-nivå). Gärna kunna flera språk.
- Vara 18år eller äldre.
- Bo i Skellefteå kommun
- Vara aktiv i en förening, en kyrka, moské eller liknande
- Ha tillgång till egen mobil eller dator
- Gå utbildning för hälsoinformatörer
För mer information om projektet och informationsträffar klicka på länken: Projekt Hälsoinformatörer i norr - Regionala cancercentrum i samverkan Länk till annan webbplats.