Stöd i ditt föräldraskap

Få saker är viktigare än relationen med våra barn. Som förälder är du viktig, men ibland kan det vara svårt att orka vara den förälder man vill vara och i vissa vardagssituationer sätts relationerna på prov. Då kan man behöva stöd i sitt föräldraskap.

Föräldrasupporten

Föräldrasupporten erbjuder kostnadsfri rådgivning och vägledning för dig som är förälder eller nära anhörig till barn eller ungdom 0–18 år.

Få saker är viktigare än relationen med våra barn och att vägleda barn kan vara underbart, men också ett tufft och svårt uppdrag. Som förälder är du mycket viktig, men ibland kan det vara svårt att orka att vara den förälder man vill vara. Det är något alla barnfamiljer någon gång kan uppleva.

Det kan bli mycket skrik och bråk i vardagssituationer som sätter relationerna på prov. Ditt barn kanske inte kan sova eller inte trivs i skolan eller förskolan. Eller så behöver du hjälp med att stärka ditt barn. Då kan man behöva stöd i sitt föräldraskap för att få till en förändring.

Vilka är vi?

Föräldrasupporten är ett kostnadsfritt rådgivningsalternativ. Här arbetar två erfarna socionomer. Vi har tystnadsplikt och vi för inga journaler. Om du behöver tolk så ordnar vi det.

Hos oss på Föräldrasupporten får du rådgivning och vägledning kring utmaningar i vardagen och verktyg att bemöta ditt barn i olika situationer. Vi träffar föräldrar eller annan nära anhörig till barn och unga i åldern 0 – 18 år och erbjuder föräldrastöd enskilt och i grupp.

Vårt mål är att du som förälder snabbt ska kunna få råd och stöd när du känner att du behöver det. Stödet är individuellt anpassat och bygger på de behov och önskemål som du och din familj har. Vi jobbar tillsammans för att hitta gemensamma lösningar som stärker relationer och gynnar barnets utveckling.

Känner du dig osäker på vem du ska vända dig till eller har funderingar kring att vara förälder, tveka inte att höra av dig till oss på Föräldrasupporten. Du är inte ensam!

Kontakta oss

Kontakta oss via e-tjänsten eller på telefon 0910 – 71 20 50. Vi finns i lokaler i centrala Skellefteå.

Kontakta Föräldrasupporten (Länk till annan webbplats)

Följ oss gärna på Instagram (foraldrasupporten_skelleftea) och Facebook (Föräldrasupporten Skellefteå kommun).

Få råd och tips i digital föreläsning

I föreläsningen erbjuds tips, råd och konkreta verktyg hur du som förälder kan skapa en så bra och trevlig vardag som möjligt. För handen på hjärtat – ibland kan det vara svårt att orka vara den förälder man vill vara. Då kan lite coachning utifrån hjälpa.

Länk till Föräldrasupportens digitala föreläsning på Youtube (från 27 april 2021) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föräldrarådgivarna

Föräldrarådgivarna på Familjecentralerna vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Skellefteå kommun har föräldrarådgivare kopplade till var och en av kommunens familjecentraler på Anderstorp i Skellefteå, i Byske och i Ursviken. Verksamheten är gratis och vänder sig till blivande föräldrar och till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Hur kan föräldrarådgivaren stötta dig?

Inget är för litet eller för stort att ta upp, alla kan ibland behöva stöd och inspiration i sitt föräldraskap. Som förälder har man många frågor och funderingar kring sitt barn, det kan bland annat handla om barnets utveckling eller om barnuppfostran. Samtalet kan även handla om den livssituation du befinner dig i just nu, exempelvis; föräldrarollen, relationen eller praktiska frågor. Kort sagt – allt som påverkar just dig. Vi tänker att om du som förälder mår bra så mår ditt barn bra.

Hur går det till?

Många föräldrar får kontakt med föräldrarådgivaren via sin barnmorska eller BVC-sköterska men du kan givetvis alltid kontakta oss direkt. Föräldrarådgivarens uppdrag ingår i kommunens öppna verksamhet, vilket betyder att det inte behövs någon utredning eller remiss för att få tillgång till stöd. Vi för inga journaler och har sekretess. Samtalen kan ske på någon av familjecentralerna, i centrala Skellefteå, i ditt hem eller via telefon. Du ska snabbt kunna få råd och stöd när du känner att du behöver det.

Vilka är vi?

Vi som arbetar som föräldrarådgivare är utbildade socionomer med lång yrkeserfarenhet inom föräldrastöd. Vi är också föräldrar, med nu utflugna barn. Vi har själva stött på föräldraskapets utmaningar och har förståelse om hur en familjevardag kan se ut och upplevas under ett barns uppväxt.

Kontakta oss

Vi finns närvarande i familjecentralens verksamhet på vissa av öppna förskolans tider. Du kan även nå oss dagtid, måndag till fredag via telefon, sms eller e-post.

Anna-Karin 073-093 73 47 anna-karin.back@skelleftea.se

Susanne 070-384 41 21 susanne.persson@skelleftea.se

Kundtjänst 0910-73 50 00, knappval 1 socialt stöd och omsorg

Gruppträffar för föräldrar

Gruppträffar ger stöd och verktyg i föräldraskapet genom samtal med föräldrarådgivare och andra föräldrar.

  • ABC-grupper (ABC = Alla Barn i Centrum) finns både för föräldrar med barn 3-12 år och för föräldrar med tonåringar.
  • Femklövern riktar sig till föräldrar med barn i åldern 0 - 2 år.
  • Föräldraskap i Sverige riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn 0-18 år.

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Under de fem träffarna som ABC 3-12 år består av står relationen och kommunikationen mellan förälder och barn i fokus eftersom starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för att barn ska växa upp till trygga och självständiga individer. Under träffarna pratar vi om hur vi kan förebygga konflikter, undvika stressiga situationer och få mera tid till trevligt umgänge med våra barn. För att delta i dessa gruppträffar krävs en intresseanmälan som görs via länken nedan.

Vi startar ABC föräldragrupp kvällstid på Anderstorp i februari. Vi träffas klockan 18.30-21.00 följande fem gånger: 15/2, 1/3, 15/3, 29/3 och 19/4.

Välkommen med din anmälan!

Läs mer om ABC här Länk till annan webbplats.

Skicka in intresseanmälan till ABC-kurs (3-12 år) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter.

Alla familjer kan ibland känna att livet bjuder på utmaningar och man ställs inför frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna, därför finns föräldragruppen ABC tonår.

Skellefteå kommun är nu glada att berätta att under hösten 2023 kommer en ny omgång av föräldragruppen ABC tonår att hållas i Skellefteå.

Syftet med ABC tonår är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra. ABC tonår består av fyra gruppträffar med olika teman som bygger på varandra. Alla föräldrar, bonusföräldrar eller andra vuxna som lever med tonåringar hemma kan anmäla sig.

Håll utkik på denna sida när datum för träffarna släpps och när anmälan öppnas.

Femklövern är fristående gruppträffar som riktar sig till föräldrar med barn i åldern 0 - 2 år. Vi samtalar om livet som förälder med utgångspunkt i olika teman. De fem gångerna vi träffas har följande teman: kärlek/närvaro/bekräftelse, samspel, rutiner, ramar och tillsammans/jämställdhet.

Anmälan sker direkt till föräldrarådgivarna på telefon 073-093 73 47, 070-384 41 21 eller via kundtjänst 0910-73 50 00.

Föräldraskap i Sverige är en serie om fem gruppträffar som riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn i ålder 0 - 18 år. Materialet är samhällsorienterande och lyfter olika teman såsom rättigheter och skyldigheter, jämställdhet, skol- och vårdsystem samt de utmaningar föräldrar möter under barnens uppväxt.

Förfrågan sker via gruppledarna 070-384 41 21, 072-202 86 11 eller via kundtjänst 0910-73 50 00.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: