Stöd i ditt föräldraskap

Få saker är viktigare än relationen med våra barn. Som förälder är du viktig, men ibland kan det vara svårt att orka vara den förälder man vill vara och i vissa vardagssituationer sätts relationerna på prov. Då kan man behöva stöd i sitt föräldraskap.

Föräldrarådgivarna

Föräldrarådgivarna på Familjecentralerna vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Skellefteå kommun har föräldrarådgivare kopplade till var och en av kommunens familjecentraler på Anderstorp i Skellefteå, i Byske och i Ursviken. Verksamheten är gratis och vänder sig till blivande föräldrar och till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Hur kan föräldrarådgivaren stötta dig?

Inget är för litet eller för stort att ta upp, alla kan ibland behöva stöd och inspiration i sitt föräldraskap. Som förälder har man många frågor och funderingar kring sitt barn, det kan bland annat handla om barnets utveckling eller om barnuppfostran. Samtalet kan även handla om den livssituation du befinner dig i just nu, exempelvis; föräldrarollen, relationen eller praktiska frågor. Kort sagt – allt som påverkar just dig. Vi tänker att om du som förälder mår bra så mår ditt barn bra.

Hur går det till?

Många föräldrar får kontakt med föräldrarådgivaren via sin barnmorska eller BVC-sköterska men du kan givetvis alltid kontakta oss direkt. Föräldrarådgivarens uppdrag ingår i kommunens öppna verksamhet, vilket betyder att det inte behövs någon utredning eller remiss för att få tillgång till stöd. Vi för inga journaler och har sekretess. Samtalen kan ske på någon av familjecentralerna, i centrala Skellefteå, i ditt hem eller via telefon. Du ska snabbt kunna få råd och stöd när du känner att du behöver det.

Vilka är vi?

Vi som arbetar som föräldrarådgivare är utbildade socionomer med lång yrkeserfarenhet inom föräldrastöd. Vi är också föräldrar, med nu utflugna barn. Vi har själva stött på föräldraskapets utmaningar och har förståelse om hur en familjevardag kan se ut och upplevas under ett barns uppväxt.

Kontakta oss

Vi finns närvarande i familjecentralens verksamhet på vissa av öppna förskolans tider. Du kan även nå oss dagtid, måndag till fredag via telefon, sms eller e-post.

Anna-Karin 073-093 73 47 anna-karin.back@skelleftea.se

Susanne 070-384 41 21 susanne.persson@skelleftea.se

Kundtjänst 0910-73 50 00, knappval 1 socialt stöd och omsorg

Gruppträffar för föräldrar

Gruppträffar ger stöd och verktyg i föräldraskapet genom samtal med föräldrarådgivare och andra föräldrar.

  • ABC-grupper (ABC = Alla Barn i Centrum) finns både för föräldrar med barn 3-12 år och för föräldrar med tonåringar.
  • Femklövern riktar sig till föräldrar med barn i åldern 0 - 2 år.
  • Föräldraskap i Sverige riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn 0-18 år.

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Under de fem träffarna som ABC 3-12 år består av står relationen och kommunikationen mellan förälder och barn i fokus eftersom starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för att barn ska växa upp till trygga och självständiga individer. Under träffarna pratar vi om hur vi kan förebygga konflikter, undvika stressiga situationer och få mera tid till trevligt umgänge med våra barn. För att delta i dessa gruppträffar krävs en intresseanmälan som görs via länken nedan.

Läs mer om ABC här Länk till annan webbplats.

Skicka in intresseanmälan till ABC-grupp 3-12 år (e-tjänst) Länk till annan webbplats.

Syftet med ABC tonår är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra. ABC-tonår består av fyra gruppträffar med olika teman som bygger på varandra. Träffarna hålls i lokaler i centrala Skellefteå.

ABC tonår ingår som del av en studie om föräldragrupper och online-stöd som leds av Karolinska Institutet. Du som gör en intresseanmälan på länken nedan kommer därför att antingen delta i en föräldragrupp ABC tonår eller gå en kurs online som kallas Föräldrawebben.

De som hamnar i gruppen ABC-tonår kommer att träffas i centrala Skellefteå kvällstid vid fyra tillfällen.

De som hamnar i gruppen Föräldrawebben har under kursens gång kontakt via chat med kommunens föräldrarådgivare.

Läs mer om ABC tonår här

Femklövern är fristående gruppträffar som riktar sig till föräldrar med barn i åldern 0 - 2 år. Vi samtalar om livet som förälder med utgångspunkt i olika teman. De fem gångerna vi träffas har följande teman: kärlek/närvaro/bekräftelse, samspel, rutiner, ramar och tillsammans/jämställdhet.

Anmälan sker direkt till föräldrarådgivarna på telefon 073-093 73 47, 070-384 41 21 eller via kundtjänst 0910-73 50 00.

Föräldraskap i Sverige är en serie om fem gruppträffar som riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn i ålder 0 - 18 år. Materialet är samhällsorienterande och lyfter olika teman såsom rättigheter och skyldigheter, jämställdhet, skol- och vårdsystem samt de utmaningar föräldrar möter under barnens uppväxt.

Förfrågan sker via gruppledarna 070-384 41 21, 072-202 86 11 eller via kundtjänst 0910-73 50 00.

Föräldrasupporten har varit ett projekt under två år som erbjudit kostnadsfri rådgivning och vägledning till förälder och nära anhörig till barn/ungdom 0–18 år.

Projektet har visat goda resultat och kunnat stärka många föräldrar i den så viktiga barn-föräldrarelationen.

Föräldrasupporten planerar därför att startas upp igen, mest troligt under hösten 2022.

Skicka in intresseanmälan till ABC-kurs (3-12 år) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: